Liceul Teoretic  „Alexandru Papiu Ilarian” în Anul Centenarului

Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” în Anul Centenarului

Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”din Dej și-a omagiat patronul spiritual săptămâna trecută, joi și vineri (17-18 mai), printr-o serie de activităţi care s-au bucurat de o numeroasă participare a elevilor și profesorilor școlii și de prezența unei delegații franceze din orașul Le Quesnoy, respectiv, a Liceului Agricol „Lycee des 3 Chenes” condusă de directorul instituţiei, Henry Louis Bourgois şi de preşedinta Asociaţiei de Cooperare Franco-Română, Dora Leblan.

Momentele festive consacrate Zilelor LAPI au fost deschise oficial, joi, în prezența primarului Costan Morar, viceprimarului Teodora Muncelean, consilierilor locali, foștilor și actualilor dascăli ai școlii, elevi, părinţi și invitați, de către directorul instituției, prof. Dorina Gherman. Domnia sa a prezentat un scurt istoric al liceului, de la înființărea școlii și devenirea acesteia în 1972, Liceul „Al. Papiu Ilarian”, până în zilele noastre, când este una dinte instituțiile de învățământ reprezentative pentru județ, atât prin buna pregătire a absolvenților săi, cât și prin succesele obținute de elevii filierei vocaționale, Clubului Sportiv Școlar și Centrului Național de Excelenta Volei. O evocare demnă de Anul Centenarului, completată de prezentarea Ofertei Educaționale a liceului și CSȘ făcută de prof. Iosif Martonoș, directorul adjunct al LAPI Dej.

Activitățile au continuat apoi, la bustul lui Alexandru Papiu Ilarian din parcul liceului, cu un Te Deum oficiat de părintele Vasile Turi și alocuțiunea rostită de primarul Constan Morar. Prezentarea vieţii şi activităţii cărturarului academician şi om politic Papiu Ilarian, i-a revenit prof. Valeria Huza, momentul fiind urmat de depunerile de jerbe şi coroane de flori la bustul patronului spiritual al școlii.

Programul zilei a mai cuprins “Bilingvul în sărbătoare” – prezentarea publică, de către elevii clasei a XI – a C, a proiectului interdisciplinar din cadrul probei anticipate de bacalaureat cu mențiune bilingvă francofonă (coordonatori, profesorii: Elena Peia, Alexandru Kiss și Bogdan Hedeșiu) și Festivitatea de premiere a laureaților Concursului „Jeu de la dictee”.

Organizat anual de Primăria oraşului Le Quesnoy, Comitetul de Înfrăţire şi Asociaţia de Cooperare Europeană Franco – Română din Le Quesnoy şi Asociaţia Francofonilor din Dej, concursul, la care au participat peste două sute de elevi din municipiu și din zonă, s-a desfăşurat simultan în Dej şi Le Quesnoy, cu prilejul Serbărilor Francofoniei. Şi, la fel ca în fiecare an, textele şi gradul de dificultate al competiţiei au fost aceleaşi pentru copii francezi şi români chemaţi să facă faţă capcanelor limbii lui Voltaire. În prezenţa directorilor de şcoli, a delegaţiei franceze, a profesorilor şi colegilor lor de clasă, elevii premianţi de la şcolile participante au primit cărţi, diplome şi felicitări, ca dovadă a bunei lor pregătiri în cunoaşterea limbii franceze.

Diplome de participare au revenit tuturor celor înscrişi în concurs, alături de ei, pe „podiumul” de premiere aflându-se şi dascălii de limba franceză care i-au pregătit şi îndrumat.

Prima din cele două zile consacrate sărbătorii școlii s-au încheiat cu „Balul Majoratului”.

Vineri a avut loc Conferința „Martiriul în închisorile comuniste”, susținută de protosinghel Grigorie Benea, starețul Mînăstirii „Sfinții 40 de mucenici” din Gherla.

Tot vineri au avut loc: Concursul zonal de matematică „Leon Birnbaum” ediția a VIII -a (coordonatori, profesorii: Sorin Borodi, Mirela Blaga, Nicoleta Câmpeanu şi Cristina Crișan) și o întâlnire de suflet a absolvenților promoției 2008.
Zilele LAPI 2018 s-au încheiat cu un spectacol de Karaoke şi premierea laureaţilor concursului „Leon Birnbaum”.

M. Vaida

Foto: M.V. și Oprisan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*