Concursul de matematică „Leon Birnbaum”, ediția a VIII – a

Concursul de matematică „Leon Birnbaum”, ediția a VIII – a

Desfăşurat vineri, 18 mai, în cadrul Zilelor Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, a 8 – a ediție a Concursului de matematică „Leon Birnbaum” s-a încheiat în aceeași zi, cu festivitatea de premiere, la care au participat, alături de elevi, părinţi şi profesori, primarul municipiului, Costan Morar și directorul școlii, prof. Dorina Gherman.
Iniţiat în anul 2011, de profesorul Sorin Borodi şi organizat de catedra de matematică a liceului (în principal, profesorii: Mirela-Gabriela Blaga, Sorin Borodi), concursul de matematică „Leon Birnbaum”, a devenit binecunoscut și apreciat în zonă pentru nivelul său competițional ridicat. Un concurs care are totodată menirea de a-i încuraja pe tineri să contribuie la faima şcolii dejene de matematică.

Înscris în CAEJ Cluj 2018, ediția din acest an a reunit elevi ai claselor gimnaziale de la şcolile şi liceele din Dej, Gherla și comunele arondate municipiului, proba de concurs, cu o durată de 90 de minute desfășurându-se pe calculator. Subiectul a conţinut 20 de itemi, cu diferite grade de dificultate, itemii fiind de trei tipuri: cu completare directă, cu selectarea răspunsului dintr-o listă şi cu răspunsuri multiple.

La finalul concursului, la clasa a V-a premiile au revenit elevilor: Roșca Tudor (I), Rafa Mădălina (II) și Pașca Alexandra (III), toți trei de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej; la clasa a VI -a, elevilor: Căpâlnaș Mihai – Școala „A. Iancu” Dej (I), Bumb Tudor – Școala „Mihai Eminescu” Dej (II) și Perșa Andreea – Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla (III); la clasa a VII-a, elevilor: Șteiu Mihnea – Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla (I), Bidian Larisa– Școala „Avram Iancu” Dej (II) și Bodea Manuela – Școala Gimnazială Câțcău (III), iar la clasa a VIII – a, elevilor: Țarcă Andrei – Școala „Avram Iancu” Dej (I), Rus Vasti – Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla (II) și Rus Rebeca – Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla (III).

Numele tuturor elevilor care au obținut premii și mențiuni, precum și soluţiile problemelor date ȋn concurs, pot fi consultate online în Revista Concursului de Matematică „Leon Birnbaum” (Nr.8/2018, ISSN 2359-9057), la adresa: https://concursbirnbaum.wordpress.com/.

Omagiu adus profesorului Leon Birnbaum (1918-2010), concursul păstrează vie memoria unui matematician de elită, logician și Cetăţean de Onoare al municipiului Dej, care s-a străduit toată viața să contribuie la îmbogățirea zestrei intelectuale a oraşului. Abordând în studiile și cărțile sale, într-o manieră interdisciplinară, subiecte vizând ontologia, epistemologia, logica şi matematica, Leon Birnbaum s-a bucurat de prietenia şi aprecierea academicienilor Solomon Marcus şi Constantin Ionescu Gulian, dar şi a forurilor organizatorice ale Congreselor Cibernetice din Namur şi Poprad (Cehia), unde a fost invitat să participe la mai multe ediţii.

Felicitări organizatorilor și, nu în ultimul rând, profesorului Sorin Borodi, laureat recent al Concursului „Digitaliada”, care îi premiază pe profesorii (și nu numai) creatori și dezvoltatori de materiale digitale cu conținut educativ original și open source. Concursul a avut trei secțiuni: Aplicații, Video/Tutoriale și Proiecte didactice, în cadrul fiecărei categorii fiind premiate 3 materiale, cu o valoare totală a premiilor de 8000 euro. Profesorul Sorin Borodi a obținut Premiul I la categoria Aplicații -„Conul – lecție online Matematică, VIII”, lecție care include toate etapele necesare parcurgerii temei „Conul”, respectiv, noțiuni teoretice și aplicații.

M.Vaida

Foto: Adrian Sălăjan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*