„PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise”  din Transilvania

„PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise” din Transilvania

Şase castele din Transilvania, aflate în localităţile Zăbala, Micloşoara, Mănăstirea, Brâncoveneşti, Gilău şi Topliţa, pot fi vizitate de public până duminică, 27 mai. Evenimentul „PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise” este organizat de către Coaliţia „Castel in Transylvania”, care se alătură în acest fel iniţiativei „Private Heritage Week” (Săptămâna Patrimoniului Privat) lansate de către organizaţia European Historic Houses din Bruxelles.

Scopul acestei iniţiative este de a promova clădirile de patrimoniu și monumentele (castele, conace etc.) din toată Europa, prin deschiderea lor publicului larg, în perioada 24 – 27 mai.

„Vă aşteptăm cu activităţi pentru copii (colţul de poveşti, carte de colorat uriaşă, vânătoare de comori etc.), activităţi şi târguri artizanale, concerte, spectacole de dans, expoziţii şi multe alte programe la cele şase locaţii. Va fi şi un program comun la toate locaţiile: un picnic de familie – în parcul castelelor vor fi amplasate mese uriaşe, unde vom servi împreună din bunătăţurile aduse de acasă în aceste locaţii feerice”, au transmis organizatorii.

Primul eveniment a avut loc pe 24 mai, la castelul Kornis din localitatea Mănăstirea (judeţul Cluj), care a început cu o slujbă ecumenică. Pe parcursul zilei au avut loc diverse activităţi cu participarea cercetaşilor din Gherla (căţărare pe lăzi, şah viking, cricket, etc.), expoziţie foto, spectacole de dans popular, muzică clasică şi populară pe scenă, activităţi artizanale, cărţi de colorat uriaşe pentru copii şi chill zone. De asemenea, au avut loc două tururi ghidate ale castelului, la orele 15.00 şi 17.00, un concurs de gătit, un meci de fotbal în parcul castelului, un concurs de port popular, precum şi un picnic.

Castelul Mikes din localitatea Zăbala (judeţul Covasna) îşi deschide porţile pentru public pe 26 mai, începând cu ora 10,00, în program fiind cuprinse diverse activităţi pentru copii şi adulţi – vânătoare de comori, pictură pe faţă, activităţi artizanale din lână şi plastilină, fabricare machete de castele din carton, workshop de dansuri renascentiste şi un picnic.
A doua zi, începând cu ora 18,00, va avea loc un concert de vioară susţinut de artista belgiană Rosanne Philippens, care va interpreta, printre altele, piese semnate de Bach, Paganini, Bartok şi Enescu.

Castelul Rakoczy-Banffy din localitatea Gilău (judeţul Cluj) îşi aşteaptă oaspeţii tot pe 26 mai, începând cu ora 10,00, cu jocuri interactive mamă-bebeluş bazate pe jocuri şi cântece populare, jocuri cu marionete, ateliere de artizanat şi de fabricare a bijuteriilor şi jucăriilor, un târg de artizanat, precum şi un tur ghidat al castelului între orele 11,00 şi 12,00, urmat de un picnic, precizează organizatorii.

Castelul Kendy-Kemeny din localitatea Brâncoveneşti (judeţul Mureş), deschis vizitatorilor în data de 26 mai, începând cu ora 10,00, organizează, printre altele, activităţi în aer liber pentru copii, trei tururi ghidate la orele 12,00, 13,00 şi 14,00, un concert de vioară susţinut de Adam Tamas, un spectacol de dans oferit de Grupul Helikon din Brâncoveneşti, un picnic şi o expoziţie de pictură din colecţia dr. Sandor Madaras.
Castelul Kalnoky din localitatea Micloşoara (judeţul Covasna) va fi deschis publicului larg pe 26 şi 27 mai, în programul celor două zile fiind prevăzute plimbări cu trăsura şi ponei, tururi ghidate, expoziţii de machete cu husari, vânătoare de comori în parcul castelului, cursuri de dansuri populare şi picnic.

Castelul Urmanczy din localitatea Topliţa (judeţul Harghita) aşteaptă vizitatorii pe 27 mai, începând tot cu ora 10,00, în incinta acestuia urmând să fie organizate jocuri în aer liber pentru copii, un spectacol de pantomimă şi teatru de păpuşi, tururi ghidate în limbile română şi maghiară, ateliere creative de pictură pe piatră, înşirare de mărgele, quilling, vânătoare de comori, diverse jocuri de îndemânare şi un picnic.

Sursa și Foto: Castle in Transylvania/facebook.com

3 Comments

  1. A fost foarte frumos, doar ca n-am inteles nimic. Totul s-a desfasurat in limba maghiara. Cel putin de la ora 16 n-am auzit un cuvant in romaneste. A fost o sarbatoare a maghiarilor, organizata pentru maghiari, asa intelegand organizatorii sa procedeze. V-as ruga sa nu-I mai laudati si sa-i promovati in romaneste, deoarece este un sir de evenimente, desfasurat pentru comunitatea maghiara. Eventual rescrieti articolul in limba maghiara. Poate-i ceva rautate in comentariu, dar sa stiti ca in Manastirea chiar au fost asteptati sa vina ( in Manastirea nu traiesc etnici maghiari). O zi buna!

    • Magdalena Vaida

      Probabil că pe maghiari îi preocupă mai mult starea patrimoniului istoric decât pe noi românii. Evenimentul a fost organizat de un ONG maghiaro-englez și a fost mediatizat în tot Ardealul, în română, maghiară și engleză. Nu s-a prezentat nici o asociație română preocupată de istoria locală a satului Mănăstirea sau restul locațiilor incluse în acest tur. Din păcate…

      • Apreciez ca acel ONG s-a ocupat de promovarea castelelor din Transilvania, apreciez si promovarea facuta chiar de Agerpres, a fost un efort substantial material si organizatoric. A fost normal ca prezentarea sa fie in maghiara, dar era frumos sa traduca si in romaneste ( asa cate o fraza, nu era nevoie de o traducere completa ), erau acolo si copii romani, care ar fi putut participa la frumoasele jocuri. Si inca un lucru, se uita ca in 2003 statul roman(pe care nu il intereseaza patrimoniul !!! ) a organizat o licitatie pentru reparatia castelului. Licitatia a fost castigata si timp de aproximativ 6 luni s-a lucrat la refacere. Intre timp procesul de retrocedare a fost finalizat, fostii proprietari ( din Ungaria) au devenit din nou proprietari ( absolut normal), dar n-au mai facut nimic, au lasat totul in paragina. Partea noua a castelului s-a prabusit doar de vre-o 3-4 ani, fara ca autoritatile sa mai poata face ceva. Asa ca nu putem acuza doar autoritatile de starea castelului, care se degradeaza zilnic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*