Drama unei comunități evreiești, într-o manieră vie și emoționantă, prezentată la Dej

Drama unei comunități evreiești, într-o manieră vie și emoționantă, prezentată la Dej

Dintr-o altă persepectivă, Comunitatea Evreilor Dej și Muzeul Municipal Dej vă invită să cunoașteți istoria orașului și a împrejurimilor acestuia. Joi, 7 iunie 2018, de la ora 18:00, în sala de conferințe a Muzeului Municipal Dej va fi prezentată cartea lui Zoltan Singer, „Istoria comunităților evreiești din Dej, Beclean, Târgu Lăpuș, Reteag, Ileanda și împrejurimile acestora”.
Cartea prezintă destinul unei întregi comunități, legată de viața Dejului. Zoltan Singer, unul din martorii autohtoni ai distrugerii unei întregi etnii, descrie în 11 capitole „drama unei comunități evreiești într-o manieră vie și totodată emoționantă”, așa cum scrie în prefața cărții prof dr. R.L Braham.
Importanța existenței acestei cărți este importantă pentru municipiul Dej, deoarece arată viața orașului într-o perioadă neagră a istoriei universale, lucru care ne integrează în linia istorică a lumii. Zoltan Singer a trăit să vadă grozăviile lagărului, a fost nevoit să înceapă o nouă viață și totuși, atunci când a crezut că totul se îndreaptă spre bine, a fost pus față în față cu teroarea comunistă.
„Ca președinte al Comunității Evreilor din Dej, citind cartea lui Zoltan Singer, simt că am obligația de a conserva acele dovezi care atestă trecerea noastră prin aceste locuri și am speranța că reînnoirea vieții spirituale și culturale evreiești în orașul nostru este încă posibilă”,  transmite Mișu Rosenberg, președintele Comunității Evreilor din Dej.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*