Nevoia de decență

Nevoia de decență

de Valeriu Nicolae. Dorința de a deține controlul total a coaliției de guvernămînt este îngrijorătoare. Lipsit de o minima cultură politică, PSD-ul confundă democrația cu totalitarismul.

Combinația de violență verbală, lipsă de bun-simț, scandal pe de o parte și răspîndirea fricii în rîndul populației, manipulare emoțională și victimizare pe de altă parte, au devenit instrumentele favorite ale propagandei politice a PSD-ului.

Victimizarea este acum cartea cîști-gătoare a PSD-ului. A fost cartea cîștigă-toare pentru multe partide și mișcări politice care s-au dovedit catastrofale pentru țările lor. Lupta împotriva inamicului din interior vîndut străinilor este periodic soluția favorită a regimurilor totalitare pentru a cîștiga controlul asupra puterii. Este ironic totuși că tactica aceasta este dictată PSD-ului de consultanți străini.

România e plină ochi de victime politice. Oameni cinstiți și săraci ca Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Voiculescu, Ghiță, Mazăre și restul sînt victime ale tuturor prigoanelor posibile, de la șobolani, staliniști, naziști pînă la sorosiști şi pro-europeni. Coaliția de guvernare ar trebui să își schimbe numele în Coaliția Sfinților și Victimelor de la Putere.

Justiția a devenit cauza nenorocirilor tuturor oamenilor acestora neprihăniți și patrioți. Conducătorii noștri au din ce în ce mai mult discursuri specifice cleptocrațiilor africane și nu unei democrații europene. Plini de bani, controlînd executivul și legislativul, oamenii care au fost în poziții de putere din anii ’90 încoace sînt, sărmanii, victime.

Victimizarea creează polarizare. „Noi împotriva lor“ duce la o împărțire a electoratului avantajoasă pentru PSD. Duce la radicalizarea celor care au votat PSD și la o demobilizare a celor care își doresc normalitate și bun-simț.

Desigur, este iresponsabil că Dragnea răspîndește la ore de maximă audien-ță, la televiziuni de casă, minciuni și îi numește pe românii care nu sînt pro PSD șobolani și fasciști. Atacurile repetate asupra celor care nu sprijină Puterea ca fiind staliniști, naziști, fasciști sînt toxice pentru România, dar eficiente din punctul de vedere al propagandei politice a unui partid controlat de un om care are nevoie să scape de pușcărie. Sînt avantajoase pentru oameni ca Voiculescu și Ghiță.

Degradarea rapidă a discursului politic pentru a susține măsuri care destabilizează statul, dar salvează lideri politici corupți și pe acoliții lor de la pușcărie are efecte catastrofale pe termen lung.

PSD-ul, ca orice partid controlat de baroni, are nevoie să controleze total puterea. Fără banii de la stat și fără protecție împotriva Justiției, partidul riscă să facă implozie.

Cu un CNA disfuncțional, incapabil să controleze derapajele din ce în ce mai grave ale televiziunilor, cu un CNCD aproape total subordonat PSD-ului și cu lideri de opinie ai PSD/ALDE extrem de violenți în limbaj, democrația noastră se șubrezește pe zi ce trece.

Revenirea la normalitate este necesară, deși dificilă. O soluție ar putea fi o întîlnire a liderilor politici actuali și a celor care influențează opinia publică menită să restabilească un minim standard de decență a discursului public în România.

România ar trebui să fie mai importantă decît orice ambiție politică, ideologie sau orgoliu.

Restabilirea decenței limbajului politic și public trebuie să devină o prioritate.

Decența, profesionalismul, munca și cinstea vor întări societatea. România are nevoie de democrație și nu de drăgnism. O democrație meritocratică și pro-europeană și nu un iliberalism agresiv și pro-corupție va duce România spre prosperitate.

http://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/nevoia-de-decenta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*