Cluj: Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică

Cluj: Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa duminică, 8 iulie, la Cluj-Napoca, la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică. În aceeași zi – informează Administrația Prezidențială – președintele României va vizita Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, unitate sanitară care asigură servicii medicale preventive, curative și paliative în domeniul oncologic și care desfășoară o amplă activitate de învățământ și cercetare.

România găzduiește, în perioada 3 – 14 iulie, la Cluj-Napoca, a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), competiție dedicată elevilor de liceu. Olimpiada reunește 615 concurenți și 263 profesori coordonatori sau observatori din 114 țări. Fiecare stat este reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoțită de cel puțin doi profesori. Participă, de asemeni, 900 de invitați străini.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică va avea loc duminică, 8 iulie, de la ora 11:00, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, iar probele de concurs sunt programate în zilele de 9 și 10 iulie. Durata peobelor este de patru ore și jumătate, timp alocat rezolvării a șase probleme (traduse în limba fiecărei țări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie și va fi urmată, în 13 iulie, de festivitatea de premiere.

Competiția este organizată de Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj. De asemeni, sunt implicați o serie de parteneri instituționali naționali și locali: Institutul de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Președintele de onoare al olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar, președinte al Secției de Matematică a Academiei Române și membru al echipei României la prima ediție a competiției, desfășurată în 1959, la Brașov.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de țara noastră în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale IMO. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

Demersul de a readuce competiția în țara noastră aparține Societății de Științe Matematice, din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*