Au crescut pensiile, a scăzut procentul de compensare a medicamentelor!

Au crescut pensiile, a scăzut procentul de compensare a medicamentelor!

România oferă încă un paradox, de această dată în ceea ce privește pensiile. Mărite de Guvern, acestea au fost „tăiate” prin scăderea procentului de compensare a medicamentelor. Explicaţia e simplă: pensionarii care au depăşit chiar și cu un leu plafonul de 900 de lei nu mai beneficiază de reţete compensate cu 90%, ci doar cu 50%.

Revoltați nu sunt doar vârstnicii, ci şi medicii de familie. Unul dintre aceștia și-a exprimat nemulțumirea printr-un mesaj pe o reţea de socializare:
„Care (…) creșteți pensiile, dar nu le spuneți pensionarilor care v-au votat că nu mai pot beneficia de compensarea de 90% dacă depășesc cu 1 leu limita de 900 lei??!! De ce ne lăsați, mă, pe noi, cei care intrăm în contact primii cu pacientul, să îi explicam asta?! De ce trebuie (…) să înghit eu toate insultele și nemulțumirile pacientilor că v-ați gândit voi (…) să-i mințiți că le creșteti calitatea vieții cu 5 lei, dar vor plăti de fapt mai mult pentru medicamente?! De ce eu, medicul de familie, trebuie să explic toate mârșăviile pe care le faceți voi?”

Reacția tăioasă a doctorului Roxana Ganciu vine după ce a sesizat că, deși pensiile au crescut cu 10% de la 1 iulie, cei care au depașit plafonul de 900 de lei nu mai pot cumpara medicamente compensate cu 90%, ci doar cu 50%. Asta înseamna ca, deși primesc mai mulți bani, cheltuie și mai mult pe doctorii. Situația a stârnit nemulțumirea pe care vârstnicii și-o revarsă asupra medicilor de familie.

Situaţia este și mai delicată în această lună întrucât reţetele pot fi eliberate înainte ca pensionarii să fi primit cupoanele care să indice noul nivel al pensiei.

„Eu le fac reţeta compensată 0900, cu acea compensare de 90% şi mă trezesc apoi, când vine Curtea de Conturi, că îmi impută reţeta aceea pentru că pensionarul avea, de fapt, pensia crescută”, susţine Roxana Ganciu.

Pensionarii cu venituri sub 900 de lei vor beneficia în continuare de compensări de 90% pentru anumite medicamente.

digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*