Astriștii dejeni, la Alba Iulia

Astriștii dejeni, la Alba Iulia

Un numeros grup de astriști dejeni, membrii Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, s-au aflat recent în Alba Iulia, pentru a vizita Cetatea Alba Carolina și pentru a-i omagia pe trei dintre corifeii Marii Uniri – Ștefan Ciceo-Pop, Alexandru Vaida Voievod și Teodor Mihali – originari de pe Valea Someșului și a căror busturi își ocupă binemeritatul loc pe aleea personalităților din cetate.

Astriștii dejeni, împreună cu dr. ec. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului Dej, au vizitat principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificației, respectiv: Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Muzeul și Sala Unirii, unde, la 1 Decembrie 1918 a fost semnat Actul Unirii tuturor românilor, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, situată în ansamblul arhitectural al porții a 3-a a cetății, Obeliscul ridicat în memoria acestora, Traseul Celor Trei Fortificații – incluzând Poarta Castrului Roman și Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul etc.

De notat că, în interiorul Catedralei Încoronării se află două importante lucrări de artă care au scăpat de teroarea și prigoana comunismului, reprezentându-i pe regele Ferdinand și pe regina Maria. În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat guvernatorul Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. De asemenea, într-o atmosferă solemnă și emoționantă, astriștii dejeni au susținut și un scurt moment muzical în vecinătatea Catedralei Încoronării, vocile lor acompaniind pe cele ale folkiștilor Petra și Marin Grad. Drumul de întoarcere spre casă a adus cu sine și un popas de suflet la Mănăstirea Râmeți.

La Muzeul Unirii se află, săpat în piatră, pe frontispiciul arcului de triumf de la intrare: „În anul Domnului 1918, 1 decembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna şi în mod irevocabil prin votul solemn şi unanim al poporului, unirea Transilvaniei cu întreaga Daco-România. Eternă fie aducerea aminte a acestui act măreț.”

Pentru acest moment din glorioasa istorie a Cetății Alba Iulia, în fiecare an, la 1 Decembrie, aici se sărbătorește Ziua Națională a României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*