Generalul Bethelot, un simbol al relațiilor franco-române, la Dej

Generalul Bethelot, un simbol al relațiilor franco-române, la Dej

Astăzi, 25 iulie, în prezenţa unor oficialităţi franceze şi a primarului municipiului Dej, Morar Costan, micul scuar din Piața Lupeni, Dej, a primit numele generalului Henri Berthelot, şeful misiunii franceze din România, în perioada Primului Război Mondial.

Demersul municipalităţii de a atribui acestei pieţe numele generalului francez H. Berthelot are loc în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, pe de o parte, iar pe de altă parte este o consecință a relaţiilor de prietenie dezvoltate de municipiul Dej cu mai multe oraşe din Franţa, în principal Le Quesnoy și Beauvais. Din delegaţia franceză prezentă la dezvelirea plăcii inaugurale au făcut parte: Sophie Lesne, primar al oraşului Le Quesnoy; Didier Debrant, primar al localităţii Jolimetz; Dora Leblan, preşedinta Asociaţiei Europene de Cooperare Franţa – România, „Cetățean de Onoare” al Dejului; Christine Depelsenaire, preşedinta Asociaţiei de Relaţii Internaţionale din Quesnoy şi Christian Maugy, vicepreşedinte al Comitetului de Înfrăţire din Beauvais.

Potrivit prof. Constantin Albinetz, șeful Direcției Cultură din cadrul Primăriei Dej:
„Inaugurarea Pieţei gen. Henri Berthelot este un act oficial de cinstire a memoriei personalităţii gen. Berthelot care a avut un rol esenţial în pregătirea Armatei Române în timpul Primului Război Mondial şi, mai târziu, în realizarea Marii Uniri din anul 1918. Începând cu luna octombrie 1916, generalul francez a fost detaşat în România, ca şef al Misiunii Militare Franceze. Pe toată durata misiunii în România, generalul Berthelot a asigurat şi rolul de consilier militar al Regelui Ferdinand I.

Despre Generalul Berthelot se spunea, în respectiva perioadă, că a fost un francez cu inimă de român. În semn de recunoştinţă, pentru meritele sale deosebite, generalul H. Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român, a fost declarat Cetăţean de onoare al României şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române. La fel de apreciat a fost şi în Franţa, fiind decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*