Femeile au dreptul să aleagă dacă vor să se pensioneze la 63 sau la 65 de ani

Femeile au dreptul să aleagă dacă vor să se pensioneze la 63 sau la 65 de ani

Potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale a României (CCR), apărută marți, 24 iulie 2018 în Monitorul Oficial, la vârsta de 63 de ani, femeile pot opta dacă vor să continue raportul de muncă până la 65 de ani.

Încetarea automată a raportului de muncă la 63 de ani ar însemna și o discriminare, și o îngrădire a dreptului la muncă pentru femei. Astfel, dacă salariata optează să continue munca până la 65 de ani, va putea să o facă în baza contractului deja existent, independent de voința angajatorului.

Încetarea automată a contractului de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât pentru bărbați ar putea fi văzută ca o discriminare, dar și ca o încălcare a dreptului la muncă al femeii, a spus Curtea Constituțională, în urma analizei unui text de lege din Codul muncii. Potrivit Deciziei CCR nr. 387 din 5 iunie 2018, ar trebui ca femeile să aibă posibilitatea să aleagă dacă să continue raportul de muncă până la 65 de ani, la fel ca bărbații.

Conform Legii pensiilor, vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

În Codul muncii există un temei pentru ca un raport de muncă să se termine în mod automat atunci când se îndeplinesc toate condițiile referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul de cotizare pentru pensionare.

Așa se face că o femeie care ajunge la 63 de ani și îndeplinește aceste condiții s-ar putea vedea privată de dreptul de a continua munca încă doi ani, cum are posibilitatea un bărbat.

Curtea nu a spus însă că se schimbă vârsta de pensionare pentru femei, ci doar că prevederea din Codul muncii ar trebui interpretată astfel încât să li se permită femeilor care ajung la 63 de ani și, deși s-ar putea pensiona, să aleagă dacă vor să mai continue până la 65 de ani raportul de muncă sau să iasă la pensie. În fapt, în aceeași cauză, Curții i s-a cerut să se pronunțe și cu privire la constituționalitatea prevederii a unor vârste de pensionare diferite (din Legea pensiilor), dar CCR a spus că diferențierea este constituțională.

Foto: adevarul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*