Comunitatea Ro100 Dej este hotărâtă „să aducă o îmbunătățire vizibilă a calității vieții din oraș”

Comunitatea Ro100 Dej este hotărâtă „să aducă o îmbunătățire vizibilă a calității vieții din oraș”

Dejenii interesați de viitorul orașului lor, au avut ocazia să participe vineri, 27 iulie, la Centrul de Afaceri „Stil Center”, la o întâlnire cu Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale și consilier de stat pe probleme economice în Guvernul Dacian Cioloș, membru fondator Mișcarea România Împreună. Întâlnirea organizată de comunitatea locală Ro100 Dej, se înscrie în calendarul consultărilor civice promovate prin caravana „Întrebăm România Împreună”, inițiată de Platforma România 100. Întâlnirea a fost moderată de Paul Severin, fondator al Ro100 Dej.

„Întrebăm România Împreună”, prin cele două componente ale sale – dezbateri publice și chestionar – reprezintă, în anul Centenar, un proiect ambițios de consultare civică națională privind așteptările oamenilor, nemulțumirile acestora, dar și contabilizarea ideilor și propunerilor ce pot fi materializate pentru ei înșiși, pentru familiile lor și pentru comunitate. Suma summarum, un pas important și necesar pentru buna funcționare a unui „țesut social sănătos”.
Rezultatele acestei consultări vor fi folosite pentru a dezvolta măsuri, programe, politici publice ce vor fi incluse în programul politic al Mișcării România Împreună.

În acest spirit, discuțiile foarte libere și lipsite de formalism, purtate vineri la Dej (tema anunțată fiind „Dej – oraș istoric sau modern”) au demonstrat că un segment tot mai semnificativ din societatea românească (Dejul nefiind o excepție) este pregătit și dispus în a se implica în transformarea țării, dintr-un stat axat pe valori paseist-feudale, într-unul modern, deschis spre viitor și spre un alt tip de dialog între cetățeni și autorități decât cel existent în prezent. Semn de maturitate civică și politică, în același timp, care sugerează că „așa nu se mai poate” și că suntem la un moment de răscruce, moment în care „dacă vrei să se schimbe ceva” trebuie să faci ceva în casată direcție. Să te „implici”, cuvânt magic pentru care nu există alternativă.

Printre multele subiecte atinse s-au numărat și cele legate de migrație și riscul de excluziune, în condițiile în care și Dejul pierde anual un mare număr de cetățeni, dispuși să lase tot în urmă și să plece în lume. Asta pe de o parte, iar pe de altă parte, comunitatea de romi progresează nestingherită, în timp ce populația autohtonă îmbătrânește și se degradează social.

„Oamenii pleacă și pentru că nu se mai regăsesc în societatea românească. Nu mai pleacă doar pentru niște bani în plus, ci pentru a părăsi o societate care și-a pierdut sentimentul apartenenței, încrederii reciproce, capacității de a conlucra unii cu ceilalți, de a forma comunități. Trebuie să abordăm cauzele profunde ale migrației. Necesitatea de a-i integra pe românii cu risc de excluziune, pentru a oferi alternative și acestor categorii este una dintre prioritățile noastre” – a subliniat Dragoș Pîslaru.
„A fi străin în străinătate nu diferă foarte mult de a fi străin în propria ta țară. Vorbesc despre cei 48% dintre români cu risc de excluziune socială. Pensionarii și cei din minorități sunt cele mai clare exemple. Pentru a-i integra, trebuie să înțelegem că numai fiind pro-ceva, numai construind, și nu împotrivindu-ne, putem progresa, ca țară” – a mai spus Pîslaru.

Pentru acest „pro-ceva” Platforma România 100, poate veni cu „instrumentele” necesare, dar adevăratele reforme pornesc de jos în sus, de la oameni. Impuse de sus, în timp, sunt sortite eșecului. Fapt demonstrat de istorie.

În ce privește comunitatea Ro100 Dej, așa cum a fost ea prezentată de Paul Severin, aceasta este o mișcare civică tânără, la nivelul municipiului nostru, care și-a propus să se implice la nivel local în acțiuni menite să aducă o îmbunătățire vizibilă a calității vieții din oraș.

„Problemele sesizate de cetățenii orașului sunt multe, dar schimbarea poate veni doar prin implicarea noastră activă în identificarea soluțiilor și prin puterea exemplului. Nu ne dorim să răsturnăm munții, dar dorim să obținem îmbunătățiri vizibile, punctuale ale traiului cotidian. Avem nevoie de un loc de promenadă, avem nevoie de un loc unde să ne petrecem timpul liber, avem nevoie de locuri de joacă pentru copii, avem nevoie de o transparență din partea administrației publice locale și, mai ales, avem nevoie de civilizație” – este mesajul transmis de Paul Severin, care a adăugat că, în momentul de față, Ro100 Dej este preocupat de „educarea civică cetățenilor orașului, pentru ca aceștia să-și cunoască mai bine, atât obligațiile cât și drepturile, inclusiv cele de natură juridică (pentru care se acordă consultanță gratuită)”. Un cetățean educat, este un cetățean responsabil și greu de manipulat.

Notă: Înființată la începutul acestui an, de și în jurul echipei Guvernului Cioloș, Platforma România 100 este o mișcare cetățenească, deschisă, activă care are ca obiective transformarea mediului politic și guvernamental românesc și atingerea adevăratului potențial de dezvoltare a României. Platforma își are rădăcinile în valorile și principiile Manifestului România 100 propus partidelor politice de fostul premier Dacian Cioloș, în toamna anului 2016.

Magdalena Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*