Fără patru anotimpuri, dar cu fenomene extreme!

Fără patru anotimpuri, dar cu fenomene extreme!

În 2018, România pare că s-a transformat într-o ţară a şocurilor termice, unde capriciile vremii devin ușor, dar sigur, o obișnuință.
Cu toate astea, în ultimele zile circulă pe internet un zvon potrivit căruia 2018 ar putea fi un an fără vară, așa cum fost în 1815, după erupția vulcanului Tambora. Atunci au murit peste 90.000 de oameni, iar efectele au fost devastatoare. Norul de cenușă a acoperit aproape întreaga emisferă nordică și a împiedicat lumina soarelui să mai ajungă la suprafața Pământului.

Temperaturile medii la nivel global au fost cu 0,4- 0,7 grade Celsius mai mici decât valorile normale, iar Europa a fost acoperită cu zăpadă.

A devenit, așadar, evident pentru toată lumea că vremea are o problemă. În fapt, mai multe, dar cea mai evidentă este modificarea extremă a temperaturilor şi fenomenele meteo foarte intense şi, din fericire, încă de scurtă durată.

Șefa secției de climatologie a ANM, Roxana Bojariu, a vorbit, la Antena 3, despre schimbările climatice din ultima perioadă. „Deja trăim efectele schimbării climei. La noi, avem precipitații foarte intense, iar în alte locuri din lume avem secete favorizate de temperaturi foarte mari. Sunt temperaturi mari și în estul Siberiei. Această sursă suplimentară de umiditate a determinat la noi un aer mai răcoros”, a explicatȘefa secției de climatologie. În Grecia şi în Suedia sunt temperaturicaniculare, iar România este lovită de fenomene extreme de scurtă durată. Mai mult, Marea Britanie se confrunta cu temperaturi incredibil de mari. În acelaşi timp, în Rusia a nins în mijloc de vară. „Topirea ghețarului poate determinacreșterea nivelului oceanului planetar. Avem aceste lucruri absolut surprinzătoare chiar pentru specialiști. Probleme sunt și vor fi. Până și în Japonia au fost ploi istorice, iar apoi caniculă și au murit oameni”, spune Roxana Bojariu.

Despre incendiile devastatoare din Grecia în care au murit 88 de oameni,Roxana Bojariu a spus că „incendiile au cauze diverse, nu neapărat climatice. Dar au fost și zile călduroase, dar mai ales vântul. Însă nu doar aceste lucruri au dus la catastrofe. Să îți așezi o localitate în pădurea de pini e un risc. Catastrofa nu a avut doar determinantă climatică. Se pot face multe lucruri, chiar și atunci când ai evenimente la scară mare”.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*