Bolnavii de hepatită, fără tratament

Bolnavii de hepatită, fără tratament

În România, în tratamentul pentru hepatita cronică virală B sunt disponibile în prezent două terapii cu interferon, respectiv cu antivirale directe sub formă orală. Problema importantă este însă că, în jur de 50% dintre pacienți considerați inactivi, care nu se califică pentru aceste terapii având testele la limită, nu rămân așa și boala poate reveni. Și în cazul hepatitei cu virus C există două modalități de tratament: cu interferon sau cu antivirale directe, așa numita terapie „free interferon” (fără interferon). Această ultimă terapie are avantajul vindecării în peste 90% din cazuri și este bine tolerată.

Numai că, tratamentul fără interferon, care vindecă marea majoritate a bolnavilor de hepatită, nu mai este decontat în România. S-a ajuns în această situație pentru că vechiul contract a expirat, iar negocierile pentru cel nou încă nu s-au finalizat. În acest caz, mulți bolnavi caută acum soluții în străinătate.

Aproape 18.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatită C au primit până acum tratamentul fără interferon gratuit. Aproape toți s-au vindecat, arată datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Problema e că de la sfârşitul lunii iunie contractul a expirat, aşa că până se termină noile negocieri cu producătorii de medicamente, statul nu mai decontează această terapie inovatoare.

Disperaţi, bolnavii caută soluţii în străinătate. „Prin intermediul Internetului, mi-am adus din afară tratamentul. Dintr-o țară asiatică și a costat în jur de 3.000 lei“, povestește un pacient care a fost nevoit să-și cumpere tratamentul din străinătate.

Medicii spun însă că această variantă e riscantă. „Tratamentele astea poate sunt făcute cu niște molecule care nu sunt atât de bine dozate, poate nu conțin substanța respectivă. Dacă nu au cantitatea respectivă pe tabletă, concentrația serică va fi tot timpul sub cea eficientă și va permite apariția mutațiilor de rezistență ale virusului hepatitic C la clasa respectivă de antivirale“, explică Victoria Aramă, medic infecționist la Institutul „Matei Balș“.

Autorităţile fac promisiuni

Cel târziu la 1 octombrie, pacienţii vor avea acces din nou la terapia fără interferon. „Avem din nou în vedere o creștere a numărului de pacienți eligibili, adică vorbim despre 13.000 de pacienți și despre faptul că tratamentul include și de această dată pacienți aflați în stadiul de fibroză F1“, spune Răzvan Vulcănescu, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Autorităţile spun că dacă până acum era disponibil un singur medicament pentru toţi pacienţii, din toamnă vor fi disponibile două sau trei.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*