Măsuri sporite de securitate la Untold

Măsuri sporite de securitate la Untold

Untold este cel mai sigur festival din România, iar siguranța participanților este cea mai eficientă din Europa – a declarat marți, la o conferință de presă organizată în comun cu comandanții IPJ Cluj, ISU Cluj și Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Liviu Uzlău. Potrivit acestuia, misiunea la Untold este asigurată în sistem integrat, în cadrul unui parteneriat între mai multe instituții.

Astfel, în misiune vor fi angrenați aproximativ 500 de jandarmi din cele trei instituții ale Jandarmeriei Române participante la misiune – Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, având în sprijin efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj -, peste 450 de polițiști de ordine publică, rutieri, de acțiuni speciale, de investigații criminale, investigarea criminalității economice și din alte structuri, precum și 450 de pompieri militari și 250 de medici, asistenți și studenți voluntari.

Pentru siguranța participanților la acest eveniment, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, în calitate de structură responsabilă pentru misiunea de asigurare a ordinii publice pe timpul Untold Festival, va realiza managementul integrat al riscurilor, precum și măsuri specifice de instituire a unor dispozitive preventive și reactive, prin acțiuni de patrulare, observare, supraveghere și, la nevoie, de intervenție, atât în proximitatea locului de desfășurare a evenimentului, cât și în zonele aglomerate și pe traseele care converg către locația evenimentului. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj vor desfașura misiuni specifice de menținere a ordinii publice, de fluidizare și restricționarea temporară sau deviere a traficului rutier pe traseele și în zonele de desfășurare a concertelor. Forțele angrenate în aceste misiuni sunt suplimentare dispozitivului de ordine și siguranță publică ce acționează zilnic pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru siguranța cetățenilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al județului Cluj va monitoriza și evalua tipurile de risc aflate în domeniul de competență, asigurând răspunsul operativ în cazul apariției unor situații de urgență pe timpul festivalului, fiind în măsură să execute, la nevoie, operațiuni de evacuare a persoanelor, stingere a incendiilor, descarcerare și acordare a primului ajutor medical de urgență. Personalul ISU Cluj este sprijinit de specialiști și forțe de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și structurilor județene Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Maramureș.

Potrivit declarației col. Ion Moldovan, vor fi operaționalizate șase puncte de prim-ajutor și asistență medicală, iar echipaje mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în permanență în zona festivalului. Patru ambulanțe SMURD sunt disponibile permanent în perimetrul festivalului pentru transportul la spital în caz de nevoie, precum și două autospeciale pentru stingerea incendiilor, care vor asigura prima intervenție în caz de necesitate.

Pe timpul desfășurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviație al MAI, cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi și de noapte), va survola zona, cu misiunea de a monitoriza și transmite în timp real datele și imaginile necesare pentru buna desfășurare a acestui eveniment. Personalul Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul din punct de vedere al traficului aerian și al comunicațiilor, astfel încât misiunea să se poată desfășura în deplină securitate aeronautică, iar imaginile transmise live din elicopter să poată fi vizualizate de forțele de ordine din Centrul Operațional.

Reprezentanții forțelor de ordine recomandă celor care urmează să participe la acest eveniment să evite implicarea în orice fel de conflict, să nu răspundă provocărilor, să nu consume băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege și, foarte important, să nu ezite să solicite sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliție sau jandarmerie, dacă au nevoie de sprijin sau dacă sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale. De asemeni, organizatorul recomandă participanților la acest eveniment să nu se prezinte la porțile de acces cu bagaje voluminoase (genți, rucsacuri), și nici cu obiecte interzise de prevederile legale în vigoare.

Anul acesta, Festivalul Untold se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 2 – 5 august.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*