Rezultate excelente pentru elevii clujeni, la faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”!

Rezultate excelente pentru elevii clujeni, la faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”!

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului a găzduit în perioada 24 – 30 iulie 2018, cea de a XXIII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul, organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu a reunit 270 de participanţi, din 33 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv, Mexic, Bulgaria, Republica Moldova și China.

Micii meşteşugari s-au întrecut în secţiuni ca: pictat icoane pe sticlă și lemn, pictură naivă, prelucrarea artistică a lemnului, mobilier pictat, pirogravură, xilogravură, metaloplastie, ţesut la război orizontal, cusut, confecţionat piese de port popular, confecţionat podoabe, confecționat păpuși, împletit, artă decorativă.
Pe lângă atelierele din Muzeul în aer liber, vineri, 27 iulie şi sâmbătă, 28 iulie participanţii au demonstrat la Casa Artelor, în Piaţa Mică a Sibiului , cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat.

Din program nu au lipsit nici spectacolele folclorice având ca invitați: Orchestra de Tineret din Drente, Olanda și Palatul Copiilor Sibiu.

De asemenea, și în acest an, în paralel cu Olimpiada, s-a desfășurat o nouă ediție, a X-a, a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.

Echipajul judetului Cluj, format din cinci elevi, s-a prezentat excelent la Olimpiadă, revenind acasă cu următorul palmares:

Cornea Tania Adelina – Clubul Copiilor Gherla- Premiul I, secţiunea confecţionat podoabe, instructor Katona Daniela;
Balazs Andor – Clubul Copiilor Huedin- Premiul I, secţiunea prelucrarea lemnului, instructor Benk Andras;
Gavriş Nadia – Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin – premiul II, secţiunea confecţionat piese costum popular, instructor Şaitiş Adriana;
Pîrv Maria – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – premiul III, secţiunea cusături manuale, instructor Făt Rebeca;
Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej – Menţiune- I, secţiunea confectionat podoabe, instructor Katona Daniela.

Aș mai adăuga că, dincolo de emoțiile inerente Olimpiadei, elevii noștri s-au purtat minunat și au petrecut o săptămână într-o atmosfera de basm, având ocazia să participe la ateliere interactive (workshop-uri) în Arta confecționării figurinelor alebrijes (în tehnica papier mache), susținut de artiștii din Mexic, Arta împletitului, susținut de elevii din Bulgaria, Arta decupării hârtiei, Caligrafie chinezească și confecționat măști de operă, susținut de reprezentanții institutului Confucius din Sibiu. Totodată, participanții la Olimpiadă au avut acces gratuit la Grădina Zoologică și la concertul ART MANIA, desfășurat pe scena din centrul Sibiului, pe parcursul a două seri.

Atât pentru profesori, cât și pentru elevi, aceste zile au reprezentat un benefic schimb de experiență cu ceilalți participanți, și în plus, ocazia de a lega noi prietenii.

Profesor Katona Daniela

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*