Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca, exercițiu tactic în Călimani

Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca, exercițiu tactic în Călimani

Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca a participat miercuri, 8 august, cu personal aeronavigant și cu elicopterul din dotare, tip MI-17, la un exercițiu tactic în zona munților Călimani.

La acest exerciți, desfășurat la solicitarea ISU Bistrița-Năsăud, au mai participat efective ale ISU Suceava, Serviciului Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Serviciului Public Salvamont Suceava, Jandarmeriei Bistrița-Năsăud, Ocolului Silvic Tiha-Bârgăului, Ocolului Silvic Bistrița-Bârgăului și Rezervației Naționale Munții Rodnei, se arată într-un comunicat remis presei.

Potrivit reprezentanților Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca, s-au gestionat, conform scenariilor, trei situații tactice, generate de: avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, Cod Portocaliu, în zona montană înaltă a județului; avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, Cod Roșu, în zona montană înaltă a județului; apel la 112, care anunță că mai mulți turiști au fost surprinși de fenomenele meteo periculoase și sunt în imposibilitatea de a se mai deplasa spre locurile de refugii și/sau adăpost, printre victime afându-se și cetățeni străini. În acest ultim caz, pentru sprijinul aerian a fost solicitat un echipaj al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca, acesta executând, cu un elicopter tip MI-17, misiunea de căutare – salvare și recuperare rapidă a celor 11 turiști „rătăciți” în munți.

Exercițiul a avut ca scop verificarea capacității manageriale și operative privind gestionarea situațiilor de urgență, manifestate în zona de competență a ISU Bistrița-Năsăud. De asemeni, s-a dorit „evaluarea obiectivă a modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, al etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*