Tinerii din România nu doresc să lucreze în sectorul agricol

Tinerii din România nu doresc să lucreze în sectorul agricol

Datele publicate de Eurostat arată că România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură.

În anul 2017, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceștia aveau o vârstă de peste 65 de ani și doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani.

Tinerii fermieri sunt puțini, în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta și România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) și Slovacia (19%).

De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbați, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporția femeilor este și mai mică (23%).

Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3, 4% din producția blocului comunitar. Explicația o constituie faptul că nouă din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafață mai mică de cinci hectare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*