Federația Națională Pro Agro acuză retailerii că au mărit achiziţiile intracomunitare de carne în defavoarea cărnii produse în ţară

Federația Națională Pro Agro acuză retailerii că au mărit achiziţiile intracomunitare de carne în defavoarea cărnii produse în ţară

Federația Națională Pro Agro acuză retailerii că au mărit achiziţiile intracomunitare de carne în defavoarea cărnii produse în ţară, cu scopul de a determina fermierii români să scadă preţurile.

În comunicat se afirmă că membrii Federaţiei Pro Agro au realizat o campanie pentru verificarea originii cărnii comercializată pe piața din România și modul de expunere al acesteia la raft, în urmă căreia au constatat că “majoritatea reteilerilor au mărit achizițiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii românești”. Pro Agro consideră că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc porci în România, “prin practicarea unor prețuri de dumping” şi solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale “să intervină în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din țara noastră”.

De asemenea, Pro Agro consideră că motivul invocat de marile rețele de distribuție, respectiv scăderea drastică a cererii pe piața internă, “nu este justificat” şi apreciază că aceştia doresc “instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor și aducerea unor cantități mari de carne din alte state”.

Pe de altă parte, Federaţia afirmă că pesta porcină africană nu se transmite la om și nu afectează sănătatea, precum şi că pe raftul magazinelor nu poate ajunge decât carne sănătoasă, deoarece este interzisă vânzarea porcilor care au contactat această boală.

Pro Agro îi roagă pe reteileri să “își îndrepte atenția asupra cărnii și a produselor românești din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele”, să facă o “diferențiere la raft a cărnii românești vrac de cea străină” și să lase consumatorii să aleagă.

ziare.com

Foto: Alexandru Solomon

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*