Ciuperci umplute cu caș dospit

Ciuperci umplute cu caș dospit

Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, datează încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit care sunt calitățile lor… terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste și o rețetă. Cu ciuperci!

Iarna anului 1991. Italia. Munții Alpi. Un excursionist pasionat de munte descoperă din întâmplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat în ghețarul alpin. Părea, la prima vedere, un accident montan, dar după primele cercetări „Iceman”, așa cum a fost botezat de ziariști, și-a dezvaluit secretele. Cercetătorii se aflau în fața unui om care a trăit acum 5.300 de ani. Și nu orice om. Era un șaman, un vraci, o persoană inzestrată cu puteri miraculoase. În ranița pe care o ducea în spate se găseau un amnar, un topor și un șirag de ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarța mestecenilor sau pe bușteni), iar altele nu au putut fi încă identificate. Interesant este că, tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetători să considere că „Iceman” era un vindecător. Piptoporus betulinus conține o substanță care poate vindeca rănile (subtanța se comportă ca un adevărat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma într-o băutură tonică, crescând imunitatea organismului. Și nu numai atât: ca printr-o minune, „Iceman” putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.

Cu toate acestea, ciupercile au iscat dintotdeauna temeri, unele specii fiind deosebit de periculoase. Pot omorî un om, imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: „Amanita”.

Multă vreme ciupercile au fost considerate periculoase, neexistând o modalitate sigură de a face diferența între o ciupercă comestibilă și una otrăvitoare. Cu timpul însă, oamenii au reușit să-și depășească temerile și au catalogat fiecare specie, observându-i cu atenție caracteristicile. În felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure.

Există numeroase modalități de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prăjite în tigaie sau pe grătar. Pentru a le sota se pune unt într-o tigaie încinsă și se adaug ciupercile tăiate felioare sau cubulețe. Se amestecă din când în când, până devin aurii. Important este să nu fie lăsate prea mult pe foc pentru că se pot usca.

Dar iată și o retetă, ușor de preparat: Ciuperci cu caș dospit.

Ingrediente: un kg ciuperci, 3 cepe, 50 g pesmet, 200 g caș dospit, câteva fire de mărar, 50 ml vin, piper, sare, ulei sau unt.

Ciupercilor li se desprind piciorușele, se toacă mărunt si se pun la călit într-o crăticioară cu unt sau ulei, împreună cu ceapa tocată. După ce zeama a scăzut, se adaugă pesmetul, sarea, piperul și mărarul tocat. Cu această compoziție se umplu pălărioarele. Se așează într-o tava unsă, se presară caș dospit ras și se lasă în cuptor o jumătate de oră. Se stropesc cu vin și cu sosul rămas. Se presară mărar tocat.

antenasatelor.ro
foto: CARNETE

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*