După pesta porcină, o altă amenințare în zootehnie

După pesta porcină, o altă amenințare în zootehnie

După dezastrul provocat de pesta porcină africană, o altă boală mortală ameninţă de data aceasta oile şi caprele.

Este vorba despre pesta micilor rumegătoare, care a apărut la vecinii bulgari însă e doar o chestiune de timp până când va ajunge şi în ţara noastră dacă autorităţile nu iau măsuri drastice. Deocamdată a fost interzis comerţul cu oi şi capre din două zone aflate la sud de Dunăre.

Tocmai în anul în care Ministrul Agriculturii a promovat intens campania “Alege oaia”, pesta micilor rumegătoare face ravagii în Bulgaria. Vecinii de la sud au sacrificat până acum 4000 de animale pentru a opri răspândirea bolii. Se tem că Uniunea Europeană le-ar putea interzice exportul de carne şi de produse lactate.

În jurul a trei sate a fost creată o zonă de carantină, iar autorităţile au luat probe de la oile şi caprele care trăiesc pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Autoritatea Sanitar Veterinară din România nu le mai permite comercianţilor noştri să vândă şi mai ales să cumpere capre şi oi din comunele aflate în două regiuni din ţară vecină: Yambol şi Burgas, unde au fost găsite focarele. Ambele se află la graniţa cu Turcia, de unde a şi ajuns pesta micilor rumegătoare.
Pesta micilor rumegătoare nu afectează omul. Boala se transmite însă rapid la animale, iar mortalitatea în cazul celor infectate este de 70%. Din fericire, spre deosebire de pesta porcină, la pesta micilor rumegătoare există vaccin.

Crescător: ”Ar fi dezastruoasă.Vă daţi seama, s-ar închide exportul, s-ar bloca totul. Pentru noi, crescătorii de bovine cred că asta ar fi falimentul. Ţinând cont că suntem al 4-lea exportator din UE vă daţi seama ce s-ar întâmpla pentru noi?”

protv.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*