Carburanții s-au scumpit din nou, în prima parte a lunii august

Carburanții s-au scumpit din nou, în prima parte a lunii august

Carburanții s-au scumpit din nou în prima parte din august după ce luna trecută preţul scăzuse, odată cu cotaţia petrolului pe pieţele internaţionale. În două săptămâni preţul benzinei a urcat cu 7 bani pe litru, în timp ce motorina s-a scumpit cu 4 bani. Analiştii spun că trebuie să ne aşteptăm la variaţii de preţ de până la 10% şi în următoarele luni.

Benzina şi motorina s-au scumpit de la începutul anului cu aproximativ 50 de bani pe litru. Ceea ce înseamnă peste 20 de lei în plus la un un plin. Însă benzinăriile nu duc lipsă de clienţi, deşi unii şoferi spun că sunt atenţi la costuri.

Preţul mediu al unui litru de benzină a depăşit din nou 5 lei şi 70 de bani, după ce în urmă cu o săptămână pe bursa din Londra cotaţia ţiţeiului a urcat până aproape de 75 de dolari pe baril.

Cotația actuală este de 71 de dolari pe baril, dar anul acesta a fluctuat între 62 şi aproape 80 de dolari, în funcţie de condiţiile geopolitice. Modificările influențează preţurile carburanților din România cu un decalaj de câteva zile.

România este în continuare printre țările cu benzina cea mai ieftină din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și Polonia. În schimb, la noi, motorina este mai scumpă decât în Austria, Spania, Luxemburg, Lituania sau Malta, arată datele cele mai recente ale Comisiei Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*