În primele 6 luni din acest an, peste 19 mii de români au plecat să lucreze în străinătate

În primele 6 luni din acest an, peste 19 mii de români au plecat să lucreze în străinătate

În primul semestru din acest an, doar agenţii de plasare forţă de muncă au mediat şi plasat în străinătate circa 19.070 de cetăţeni români, în special în ţări precum Germania, Olanda, Austria, Spania sau Anglia, însă numărul total al celor care au ales să lucreze peste hotare este mult mai mare.

Datele furmnizate de Ministerul Muncii arată că, în aceeaşi perioadă, 282 de persoane au obţinut contracte de muncă în străinătate, prin intermediul reţelei EURES. Astfel, în Spania au plecat cu contract de muncă 88 de lucrători români, în Danemarca – 58, în Portugalia – 49, în Marea Britanie – 46, în Olanda – 17, în Germania – 10, în Finlanda – 6, în Belgia – 4, iar în Slovacia, Malta, Ungaria şi Franţa câte un lucrător român. „În plus, este posibil ca şi alte locuri de muncă vacante promovate pe portalul EURES să fi fost ocupate de cetăţeni români, însă aceştia nu au obligaţia de a comunica agenţiilor judeţene că au încheiat un contract individual de muncă. EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile de ocupare a forţei de muncă din Statele Membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare)”, se arată într-un comunicat al Ministerului, preluat de Agerpres.

ANOFM a creat, încă din 2007, un portal naţional EURES, ca instrument de informare privind locurile de muncă vacante primite de la angajatorii europeni, datele de contact ale consilierilor EURES şi alte informaţii utile. Reţeaua EURES România promovează toate ofertele de locuri de muncă de la angajatorii europeni prin publicarea acestora pe portal, prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi prin mass-media. În plus, cetăţenii români îşi pot găsi slujbe în statele membre UE şi non UE şi cu ajutorul agenţilor de plasare forţă de muncă, care desfăşoară activităţi de mediere a angajării în străinătate.

„Totuşi, la estimarea numărului cetăţenilor români care lucrează în străinătate, trebuie avut în vedere şi faptul că statutul de membru al Uniunii Europene oferă cetăţenilor români posibilitatea de a se angaja pe piaţa muncii din celelalte state membre, în baza principiului preferinţei comunitare. (…) Mai mult, dimensiunea exactă a fluxurilor de mobilitate către UE este dificil de determinat, pentru că graniţele dintre statele membre sunt larg deschise, nefiind obligatorie înregistrarea, la ieşirea sau intrarea pe teritoriul României, a persoanelor ce deţin cetăţenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene”, menţionează reprezentanţii Ministerului Muncii.

Conform datelor prezentate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în publicaţia „International Migration Outlook 2017”, la mijlocul anului 2015, peste 3,5 milioane de cetăţeni români trăiau în afara teritoriului României, în Germania, Spania, Austria, Franţa, Italia, Olanda, Malta, San Marino, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Ungaria, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia şi Cipru. Având în vedere tendinţa de creştere accentuată a migraţiei din ţara noastră, este mai mult decât evident că numărul românilor care trăiesc în străinătate este mult mai mare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*