Începutul anului bisericesc, prăznuit  la monumentul lui Gelu

Începutul anului bisericesc, prăznuit la monumentul lui Gelu

Biserica Ortodoxă prăznuiește începutul anului bisericesc, pe 1 septembrie, prilej cu care, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Așchileu Mic, judeţul Cluj, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi și Consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului a vorbit despre începutul anului bisericesc, despre ieșirea la propovăduirea a Domnului și despre creație, deoarece tot în prima zi a anului bisericesc este sărbătorită și Ziua Mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat părintelui paroh Gheorghe Șanta „Crucea Arhiepiscopală”, precum și ordine și diplome de aleasă cinstire celor ce au sprijinit la înfăptuirea momumentului ridicat în cinstea voievodului Gelu Românul. Apoi, părintele paroh Gheorghe Șanta a mulțumit ierarhului pentru prezența sa în mijlocul comunității, preoților și tuturor celor prezenți.

De la ora 12.30, ierarhul, împreună cu oficialitățile județene și locale, s-au deplasat spre monumentul voievodului Gelu Românul, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea lui.

Monumentul se află amplasat între cele două localități din comuna Așchileu: Așchileul Mic și Așchileul Mare, mai exact pe locul despre care se spune că după moartea lui Gelu, locuitorii voievodatului ar fi încheiat jurământul cu Tuhutum, căpetenia unui trib al ungurilor.

De asemenea, au fost rostite alocuțiuni de către primarul comunei Așchileu, doamna Ana Cighir, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, domnul Tudor Sălăgean, prefectul județului Cluj, ing. Ioan-Aurel Cherecheș, profesorul de istorie al Scolii Gimnaziale din Aschileu Mare, doamna prof. Mărar Ramona șicoordonatorul proiectului, domnul Gheorghe Turcu.

În cadrul aceste manifestări, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a primit titlul de cetățean de onare al Comunei Așchileu.

Apoi evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la monumentul voievodului și cu parada militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Manifestarea are loc în contextual anului jubiliar 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

sursa: radiorenasterea.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*