Luni, 3 septembrie, începe noua sesiune parlamentară

Luni, 3 septembrie, începe noua sesiune parlamentară

Deputaţii şi senatorii se întorc la muncă. Pe agenda de lucru a acestora se află o serie de proiecte controversate. Unul dintre acestea este legea pensiilor. Pe de altă parte, cel mai important partid, PSD, se întoarce din vacanța de vară pregătit să continue lupta pentru modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale.

”Nu am stabilit încă lista priorităților legislative la nivel de grupuri parlamentare, dar nu e un secret pentru nimeni că mai avem o serie de sesizări la CCR pe câteva dintre legile Justiției. Mă refer la Legea 303 privind Statutul magistraților care, în funcție de ceea ce ne spune CCR, e posibil să ajungă din nou în Parlament. La fel și Legea 373 – Codul de procedură penală. Din nou este făcută sesizare la CCR și pe Codul civil și în funcție de ceea ce decide Curtea e posibil să ajungem și cu el din nou în Parlament. Legea CSM este și ea în aceeași situație iar Codul penal este și el din nou atacat la CCR. Codul Administrativ – o lege foarte importantă – a fost și ea atacată pe ultima sută de metri, așa că este probabil să continuăm și cu acest subiect. Guvernanța coorporativă, un alt proiect la care ținem foarte mult este și ea în Parlament. Altă lege, cred eu că una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, va fi Legea pensiilor. O lege foarte așteptată cu reglementări care influențează viața a milioane de români și de aceea este o prioritate pentru noi intrarea ei în dezbatere parlamentară în această sesiune. Iar în decembrie să nu uităm că va veni o altă lege extrem de importantă, legea Bugetului”, a precizat liderul deputaților PSD Daniel Suciu pentru PSnews.

De asemenea, Parlamentul va trebui să reexamineze şi legea offshore, după ce preşedintele Iohannis a refuzat să o promulge şi a retrimis-o forului legislativ, potrivit ziare.com. Klaus Iohannis a mai cerut „în mod expres” ca Parlamentul să revizuiască toate cele trei legi ale justiţiei, astfel încât „să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar”.

În lunile septembrie-octombrie sunt aşteptate decizii importante ale Curţii Constituţionale cu privire la codurile penale, dar şi puncte de vedere exprimate de Comisia de la Veneţia sau GRECO, Parlamentul putând fi chiar obligat să facă anumite modificări la proiectele deja adoptate.

Un alt proiect controversat -“Fără penali în funcţii publice”- va ajunge în această toamnă în Parlament.

După etapa validării, listele de semnături strânse vor trebui depuse în Parlament până pe 21 septembrie. Apoi, aleşii vor vota un proiect de lege pentru organizarea unui referendum de amendare a Constituției. Aceştia nu au însă un deadline pentru a pune pe ordinea de zi un asemenea punct, astfel că l-ar putea amâna la nesfârşit.

Rămâne astfel de văzut dacă iniţiativa se va şi concretiza, pentru că singurele partide care au anunţat că susţin demersul USR sunt PNL şi PMP. Pe de altă parte, preşedintele USR, Dan Barna, declara recent că este „îmbucurător” că mai mulţi membri şi susţinători ai PSD se numără printre cei un milion de români care au semnat iniţiativa cetăţenească „Fără Penali în funcţii publice”.

La rândul său, deputatul Emanuel Ungureanu susţinea zilele trecute că majoritatea PSD-ALDE nu va putea să nu ţină cont de voinţa unui milion de oameni, câţi au semnat această iniţiativă la nivel naţional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*