Haiducul Pintea, sărbătorit  în Chiuiești

Haiducul Pintea, sărbătorit în Chiuiești

Locuitorii comunei Chiuieşti din vecinătatea Dejului au fost, în weekend, în sărbătoare. În fiecare an, la începutul lunii septembrie, în localitate are loc serbarea câmpenească Pintea Grigore Viteazul, dedicată vestitului haiduc din Ţara Lăpuşului, care a luptat pentru drepturile celor săraci şi mulţi de pe acele meleaguri pline de istorie. El este supranumit de istoricul Ovidiu Densuşianu drept „cel mai important român al secolului al XVII-lea”.

Nu întâmplător a subliniat, la deschiderea manifestării desfăşurate de astă dată în sala mare a frumosului şi modernului Cămin Cultural, deputatul Cornel Itu: „ Este o zi specială, fiindcă sărbătorim una dintre personalităţile istorice ale zonei Dejului, Pintea Grigore Viteazul, faţă de care trebuie să avem cea mai mare preţuire. Dovadă în acest sens, astăzi dimineaţă, la Monumentul de la Măgoaja am depus o jerbă de flori şi am ţinut un parastas în memoria marelui haiduc, iar cu acest prilej vă anunţ că fac o donaţie Primăriei comunei Chiuieşti pentru amenajarea unui bust a lui Pintea Grigore Viteazul. Trebuie să cunoaştem valorile istorice ale acestor meleaguri”.

Sunt cuvintele parlamentarului dejean, Cornel Itu, care în Anul Centenar a mai avut şi alte iniţiative pentru preţuiriea persionalităţilor istorice din împrejurimile municipiului de la confluenţa Someşurilor (Alexandru Vaida Voevod, de exemplu).

Manifestările de la Chiuieşti au fost deschise de primarul comunei, Gavril Mihuţ, domnia sa prezentând pe scurt câteva din realizările edilitare ale aşezării de pe Valea Măgoajei, amintind şi succesele obţinute în acest an de echipele de oină „Izvorul” Chiuieşti la campionatele naţionale de juniori I şi II. A mai luat cuvântul Aurelian Mureşan, preşedintele organizaţiei PNL Dej. A urmat apoi tradiţionalul spectacol folcloric susţinut de taraful „Ardealul” din Gherla, condus de Emil Mihaiu. Au cântat soliştii Ioan Dordoi, Felix Gălan, Ovidiu Varian, Bogdan Găbudean, Celina Găldean, Sorana Gălan, Petre Petruse de la Bistriţa, Florentina şi Petre Giurgi, din Maramureş şi, nu în ultimul rând, micuţele Larisa Gurzău (foto) şi Alisia Ciotlăuş, din Gherla, care au cucerit publicul prin siguranţa şi talentul cu care au evoluat pe scena Căminului Cultural din centrul satului. De mare succes s-au bucurat şi dansatorii Ansamblului folcloric „Mugurii Mintiului”, coordonaţi de soţii Simion şi Sanda Berchi, aflaţi în ajunul plecării în turneu, în Grecia.

Am asistat la o frumoasă sărbătoare organizată de Primăria şi Consiliul Local Chiuieşti în cadrul acţiunilor cultural-artistice iniţiate cu prilejul Anului Centenar şi unde mesagerii folclorului gherlean au avut o contribuţie mare la reuşita acestei manifestări tradiţionale.

Szekely Csaba /ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*