Adio, porc de Crăciun! Creşterea porcilor în gospodării ar putea fi interzisă!

Adio, porc de Crăciun! Creşterea porcilor în gospodării ar putea fi interzisă!

Autorităţile ar putea interzice creşterea porcilor în gospodăriile în care au fost depistate suine cu pestă porcină africană, arată un document publicat de Agrointeligenţa.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.

Documentul prevede că în gospodăriile în care au fost sacrificaţi controlat porcii ar putea fi interzisă repopularea.

Astfel, într-un termen limită, autorităţile vor implementa depopularea prin „sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.

Totodată, agrointel.ro atrage atenţia că autorităţile au acţionat cu exces de zel şi au sacrificat animale în urma simplelor bănuieli, fără confirmări de laborator. De altfel, chiar în Mededinţi, judeţul natal al ministrului Petre Daea, aproape 50 de porci au fost sacrificaţi în regim de urgenţă, însă analizele nu au conformat suspiciunea de pestă porcină.

Potrivit celui mai proapăt bilanţ, din 7 septembrie, numărul porcilor omorâți a ajuns la 183.613 de capete, dintre care, 53.661 de porci din gospodăriile populației.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*