Început de an școlar, în Jichiș

Început de an școlar, în Jichiș

Pentru cei 11 elevi (clasele I-III) ai Școlii Primare din Jichișu de Jos, pregătiți de prof.înv. Iulia Măzureac, dar și pentru cei 23 de preșcolari ai grădiniței, care funcționează în clădirea școlii, aflați în grija educatoarei Laura Vaida, prima zi a noului an de învățământ a venit cu o bucurie în plus. Cu rechizite, material didactic și dulciuri, din partea prietenilor francezi din Asociația „Dunières sans frontières” , reprezentați de prof. Lucian Iosip și Adrian Haranguș, fiul al comunei, din satul Șigău.

De altfel, relațiile cu asociația din Dunières, Haute-Loire, datează încă din 1990, acţiunile francezilor adresându-se de fiecare dată întregii comunităţi, chiar dacă primii şi cei mai fericiţi beneficiari se-au dovedit a fi copiii.

După ce a sprijinit cu medicamente şi aparatură medicală dotarea dispensarului şi cabinetului stomatologic din Căşeiu, asociația condusă de neobositul Maurice Bancel, şi-a îndreptat atenţia mai ales spre şcolile şi grădiniţele din zonă: Căşeiu, Guga, Rugășești, Cuzdrioara, Chiuieşti, Strâmbu, Jichişul de Jos, Mica, Nireș şi Centrului de zi „Familia şi copilul” din Dej, contribuind la dotarea acestora cu mobilier, material didactic şi calculatoare.

Așadar, un început de an școlar promițător, în pofida vremurilor nu tocmai vesele. Spun asta deoarece, amenințată cu desființarea, școala există doar strădaniilor primarului Ioan Moncea și Consiliului local al comunei, care i-au dat aviz de funcționare și îi asigură încălzirea pentru iarnă și diversele cheltuieli gospodărești. De asemenea și grădiniței. Nu în ultimul rând, asigură în mare parte și transportul copiilor din satele comunei.


M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*