INS: Numărul pensionarilor a scăzut cu 16 mii de persoane

INS: Numărul pensionarilor a scăzut cu 16 mii de persoane

În trimestrul al doilea al acestui an, numărul pensionarilor a fost de 5207 milioane, în scădere cu 16 mii de persoane faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1.122 lei, egală cu cea din trimestrul precedent, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1073 lei, iar raportul dintre pensia medie netă de asigurari sociale de stat pentru limita de vârstă complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,2% ( comparativ cu 51,3% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,7%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ‐ au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu şi Vaslui şi 14 la 10 în Botoşani, Dâmboviţa şi Neamţ.

Trebuie spus că pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 505 de lei (860 lei în judeţul Botoşani, 866 lei Giurgiu, 887 lei Vrancea faţă de 1365 lei în Municipiul Bucureşti, 1359 lei Hunedoara şi 1280 lei în judeţul Braşov).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*