Rulouri de șuncă,  umplute cu carne de pui

Rulouri de șuncă, umplute cu carne de pui

Vi s-a întâmplat ca, știind că veți avea invitați prețioși la masă, să vă gândiți la un fel de bucate care să uimească pe toată lumea? O soluție de a face „tapaj” de talentul dumneavoastra la „bucătărit” este rețeta de rulouri de șunca, umplute cu carne de pui și gratinate în cuptor.

Pentru aceste bucate, care vor asigura fastul meselor de sarbatoare, se poate folosi numai piept de pui. Dar si pulpele, ba chiar si puiul intreg, fiindca atunci cand nu va puteti permite sa faceti „risipa” orice bucatica de carne e binevenita pentru prepararea retetei. Presupunand ca ati optat pentru un pui „cu totul”, ce trebuie sa faceti mai intai e sa-l transati. Apoi sarati toate bucatile de carne, le piperati si le lasati cateva minute deoparte. In timpul asta, intr-un vas se topesc cateva linguri de unt, in care se va praji carnea usor, intorcand-o pe toate fetele. Cand s-a rumenit frumos, se toarna peste ea mai intai un pahar de vin alb. Vin dulce, parfumat, de desert, care sa imbalsameze carnea si sa o fragezeasca. Se adauga o jumatate de pahar de coniac si o alta jumatate de pahar de vermut. Secretul mancarurilor care se prevaleaza de puterea de fragezire si parfumare a bauturilor ramane mereu acelasi: nu folositi decat vinul, ori coniacul, ori vermutul de cea mai buna calitate. Un vin prost poate sa dea asprime carnii ori sa acreasca sosul si atunci valoarea tuturor celorlalte ingrediente – si a mancarii in sine – se pierde.

Dar sa ne intoarcem la reteta noastra. Peste cratita cu carne de pui si alcooluri „de clasa” se pune un capac si se lasa sa fiarba la foc mic. Atunci cand carnea e fiarta si dintii furculitei patrund usor in ea, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Cand s-a racorit, carnea se dezoseaza, se ruleaza in felii de sunca si se pune intr-o tava unsa cu unt, la cuptor. Se lasa asa, la foc potrivit, 10-15 minute. Daca se doreste sa li se dea o alta „fata”, atunci se trage tava afara si pe fiecare rulou se asaza cate o felie de svaiter. Se impinge din nou in cuptor si se lasa cateva minute, la gratinat. Rulourile, calde, se aduc la masa aranjate frumos pe un platou, asezonate cu felii subtiri de ardei rosu si verde ori cu frunze de patrunjel si stropite din belsug cu sosul de vin, coniac si vermut.

https://simonalazar.wordpress.com

Foto: bucătarul.tv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*