Tibi Ușeriu, la Apuseni Ultra Race

Tibi Ușeriu, la Apuseni Ultra Race

Peste 100 de persoane participă, în perioada 21-23 septembrie, la cea de-a doua ediție a cursei „Apuseni Ultra Race”, care va lua startul în zona localității Arieșeni (județul Alba), zona de finish fiind în stațiunea turistică Muntele Băișorii (județul Cluj).

A.U.R. este prima și singura competiție internațională din România care se desfășoară pe un traseu montan de 170 km (100 de mile). Prima ediție, cea din 2017, a avut o singură probă, care a adunat la linia de start 17 alergători. În 2018, Anul Centenarului, organizatorii Apuseni Ultra Race și-au propus „să contureze un eveniment special atât pentru a aniversa în pas alergător marele eveniment istoric, cât și pentru a promova pe plan național și internațional frumusețile naturale regăsite în Munții Apuseni și capacitatea acestora de a găzdui curse performante de ultramaraton”. Traseul competiției se întinde de-a lungul unor zone cu un potențial turistic foarte mare: Arieșeni, Padiș, Vlădeasa, Beliș, Muntele Mare.

Organizatorii au anunțat că își doresc ca această competiție „să crească cumunitatea celor pasionați de alergare montană, atât din România, cât și din afară”. În acest sens, competiția are parteneriate cu 8 competiții din străinătate, din țări ca Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Cipru, Franța, Austria și Marea Britanie.

În 2018, Trilogia Apusenilor nu înseamnă doar că alergătorii vor avea de înfruntat cele mai înalte trei vârfuri din Munții Apuseni, ci și că Apuseni Ultra Race va avea, în premieră, trei curse: Roșie (170 km), Galbenă (100 km) și Albastră (40 km) – au anunțat organizatorii. Aceștia au dorit ca ideea de centenar să fie dusă și mai departe: exista deja o cursă de 100 de mile, astfel că și-au dorit 100 de participanți și 100 de voluntari pentru ediția cu numărul doi. Din punct de vedere al participanților, numărul acestora a depășit așteptările, înscriindu-se, la cele trei probe, 111 alergători, atât din țară, cât și din afara granițelor. În ceea ce privește voluntarii, numărătoare încă nu s-a încheiat. Anul acesta, pe lângă sprijinul voluntarilor români, cursa este susținută și de volunarii programului The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, cel mai important program de dezvoltare personală la nivel global, activ în peste 140 de țări și teritorii din toată lumea.

Ambasadorii competiției din acest an sunt Andrei Țale, câștigătorul ediției de anul trecut, și Alexandru Petruț.

Concurenții de anul trecut care nu au reușit, din diferite motive, să ajungă la linia de sosire, au avut parte anul acesta de o surpriză din partea organizatorilor, în sensul că au primit din partea A.U.R. un vot de încredere și înscrierea gratuită pentru această ediție. În plus, pentru a-i încuraja și pe învingători, cei care vor câștiga competiția de 170 de km de acum înainte, vor beneficia de înscriere gratuită pe viață, cu condiția să nu lipsească mai mult de două ediții consecutive – au anunțat organizatorii.

Dintre cei 111 participanți înscriși la ediția de anul acesta, 46 de alergători sunt la proba regină a competiției, 29 – la proba de 100 km și 36 – la proba de 40 km. În total, la linia de start vor fi 17 prezențe feminine, cât totalul participanților de anul trecut.

Printre participanți se află și Tiberiu Ușeriu, triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, care revine la Apuseni Ultra Race în calitate de participant, după ce anul trecut a făcut parte din echipa de volunatari a competiției. O altă prezență puternică în cadrul cursei este Sonja Braun, originară din Germania, câștigătoare a ediției din 2014 a MT Everest Challange Marathon, o alergătoare de cursă lungă extrem de ambițioasă, gata să descopere frumusețile Apusenilor în pas alergător.

Traseul competiției străbate zona Munților Apuseni, startul având loc în zona localității Arieșeni (județul Alba), iar zona de finish este în stațiunea turistică Muntele Băișorii (județul Cluj). Categoriile de concurs sunt Open masculin și Open feminin (Senior 18 – 39 ani | Veteran > 40 ani). Vor fi premiați primii trei clasați la cele două categorii de Open și primii trei clasați la categoriile de vârstă.

Câștigătorii probei regină din cadrul Apuseni Ultra Race, câștigătorii cursei de 170 de km – feminim, masculin – vor primi fiecare câte un sejur de două persoane la mare, iar toți cei care vor trece linia de sosire în mai puțin de 24 de ore vor câștiga un ceas creat special pentru Apuseni Ultra Race, de către brandul Noah. De asemeni, cei 111 participanți la competiție vor avea parte de surprize culinare pe parcursul traseului. Mai mulți bucătari îi vor aștepta cu mâncare caldă în locurile strategice ale cursei, aceasta fiind o premieră pentru cursele de profil din România. La finalul competiției, participanții și voluntarii vor putea degusta „Apuseni Ultra Beer”, o bere specială, albă, cu aromă florală, creată de cei de la Kutuma special pentru această cursă.

Medaliile și cupele din acest an au fost create manual de către membrii Fundației Rafael, o organizație nonguvernamentală, nonprofit, care susține, promovează și implementeză cele mai eficiente modalități de îngrijire, educație, orientare, formare, integrare în comunitate și care se preocupă de respectarea drepturilor și de bunăstarea persoanelor cu dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*