Învățământul obligatoriu prelungit. Decât șomer, mai bine elev!

Învățământul obligatoriu prelungit. Decât șomer, mai bine elev!

Învățământul obligatoriu poate fi prelungit până la 11 clase, cel puțin așa prevede un proiuect de lege care ar putea fi aprobat de Parlament. Astfel, inițiativa legislativă care vine să modifice art. 16 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede ca școlile profesionale să facă parte din cele 11 clase obligatorii, mai exact ultimii doi ani obligatorii de școală vor putea face parte din învățământul secundar superior, filiera teoretică, tehnologică sau profesională.

Conform proiectului de lege, art. nr. 16 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 se modifică și va avea următorul cuprins: învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior, filiera teoretică, tehnologică sau profesională.

„În fiecare vară, aproximativ 80.000 de tineri între 15-19 ani îngroașă rândurile celor care nu se regăsesc nici în școală, nici în câmpul muncii. Prezența propunere legislativă vine să corecteze o prevedere din Legea Educației Naționale prin care rută învățământului profesional și tehnic este practic exclusă, dacă nu are loc în cadrul liceal. În art. 16 alin (1) se spune că «Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior». Propunem abrogarea prevederii care instituie obligativitatea învățământului liceal, dându-se posibilitatea elevilor de a alege să învețe o meserie, urmând cursurile învățământului tehnic și profesional clasic sau dual“, se arată în expunerea de motive.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*