Turneu educaţional  „Refracție. Dialoguri despre autism”

Turneu educaţional „Refracție. Dialoguri despre autism”

Autismul, un subiect actual al societății românești, este pus în discuție prin turneul educațional „Refracție. Dialoguri despre autism”, cu primul și singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document, ce include șase orașe din țară, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

„Refracție” este un proiect itinerant care se desfășoară în lunile septembrie și octombrie în Brașov, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Bistrița Năsăud, Suceava și Câmpulung Muscel.

Reprezentaţia durează 50 de minute, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Piesa „Refracție” se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente, arată inițiatorii.

În fața spectatorilor, reprezentația este susținută de actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin și de elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani. Proiectul unic pe scena din România are la bază un efort susținut de cunoaștere a percepției copiilor și adulților cu autism, oferind astfel publicului ocazia de a înțelege mai bine universul interior al acestora și modul în care fiecare dintre noi interacționează cu lumea din jur.

Ideea realizării acestui spectacol, produs în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminţi. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu, iar materialele care stau la baza acestuia au fost adunate şi prelucrate de către echipa proiectului şi aparţin unor persoane diagnosticate cu autism, cu vârste cuprinse între 6 şi 56 de ani.

Fiecare reprezentație este urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului, explică organizatorii. Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani).

Turneul a început luni, 24 septembrie, la Sala Studio a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov. Seria spectacolelor continuă la Cluj-Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Vișniec”), Bistrița (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Câmpulung Muscel și Câmpia Turzii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*