Cornel Itu transmite vești bune pentru dejeni și gherleni!

Cornel Itu transmite vești bune pentru dejeni și gherleni!

„Veste bună pentru persoanele care au lucrat la Combinatul de Celuloză și Hârtie și la Fabrica de Fibre Artificiale din Dej și Fabrica de Sticlă din Gherla! Începând cu data de 1 octombrie, adică în mai puțin de o săptămână, se va face dreptate și pentru cei care au muncit în grupele speciale de muncă, în grupele I și II, fiind pensionați în perioada 1990-2011, și care, din cauza unor necorelări de ordin legislativ au luat pensii mai mici decât alte persoane care au lucrat în condiții similare” – a anunțat deputatul Cornel Itu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reamintim că Legea nr.221/2018, inițiată de social-democrați și adoptată la finalul sesiunii trecute cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, urmând să-și producă efectele din 1 octombrie.

Noua lege prevede „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”.

Totodată, legea arată că „pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.

„Recalcularea pensiilor va aduce beneficii semnificative multor dejeni și gherleni care au muncit în condiții grele. În calitate de deputat am votat pentru această lege care corectează discriminările în sistemul de pensii și, alături de colegii din PSD, voi continua să susțin proiectele care vin în sprijinul pensionarilor, aceștia meritând respectul nostru și o viață decentă și îndestulată” a ținut să precizeze Cornel Itu, deputat PSD în Circumscripţia 13 Cluj.

foto:presalocala.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*