Parlamentarii propun creșterea vârstei de pensionare a militarilor, de la 60 de ani la 65 de ani

Parlamentarii propun creșterea vârstei de pensionare a militarilor, de la 60 de ani la 65 de ani

Proiectul modificării Legii statutului cadrelor militare va intra în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după ce a primit, zilele trecute, avizul favorabil al Consiliului Legislativ.

Propunerea inițiată de trei parlamentari din PSD și ALDE prevede creșterea vârstei de pensionare a militarilor, de la 60 de ani la 65 de ani. Deși termenul de raport la comisii se împlinește abia luna viitoare, proiectul a primit deja câteva zeci de propuneri, în dezbaterea publică.

Argumentele inițiatorilor sunt legate de deficitul de personal din armată, mai ales că toate cadrele militare pot ieși la pensie la o vârstă mai mică decât ceilalți angajați: “Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta şi experiența necesare asigurării continuității actului de comandă sau executării unor sarcini complexe. La acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism și devotament nu au ales să profite de avantajele legislației în domeniul pensiilor militare și cadre tinere, fără experiența necesară continuității misiunilor militare la standardele consacrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să învețe”, mai arată parlamentarii care au inițiat proiectul de modificare a legii.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 25 iunie la Camera Deputaților, dar Consiliul Legislativ a dat abia pe 20 septembrie, avizul pentru continuarea procedurii proiectului, între timp fiind și vacanța parlamentară. Senatul este forul decizional.

Sursa: legestart.ro
foto: greenreport

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*