Șanse la viață pentru 42.000 de copii „născuți prea devreme, într-o țară în care soluțiile sunt lăsate pentru mai târziu”

Șanse la viață pentru 42.000 de copii „născuți prea devreme, într-o țară în care soluțiile sunt lăsate pentru mai târziu”

În cel de-al șaptelea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, organizația Salvați Copiii a anunțat că donează 122 de aparate pentru 37 de maternități. Până la sfârșitul anului 2018 vor fi dotate 88 de maternități cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri. Prima donație din acest an – două incubatoare performante, în valoare totală de 168.000 de lei – a fost făcută, luni, Spitalului Universitar de Urgență București, acesta devenind a 79-a unitate medicală la care Salvați Copiii ajunge cu aparatură modernă de specialitate.

Gabriela Alexandrescu

„Născut prea devreme, într-o țară în care soluțiile sunt lăsate pentru «mai târziu», înseamnă, pentru copiii prematuri, încălcarea dreptului la viață. De șapte ani, Salvați Copiii România și-a asumat cauza copiilor care se confruntă, din primul moment de viață, cu cea mai nedreaptă discriminare: îngrădirea accesului la aparatura medicală care îi ține în viață. Eforturile sunt consistente, dar necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternități aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme” – arată reprezentanții organizației.

”Una dintre reușitele formidabile ale acestui program pe care Salvați Copiii și l-a asumat până la capăt, în pofida multor piedici de traseu, este aceea că nu am rămas singuri. Ni s-au alăturat medicii, ei sunt partenerii noștri esențiali, dar ne-au venit alături companii, care au înțeles că responsabilitatea socială este nu doar o obligație, ci și un premiu. Iar când premiul este viața copiilor născuți prematur, nimic nu este inutil. Mai mult chiar, am reușit să colectăm fonduri prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, prin SMS 8844 – cod «SALVEZ», prin direct debit și donații on-line pe site-ul organizației, pentru că noi toți vrem să avem maternități funcționale, bine dotate, în care medicii să aibă grijă de copiii noștri. Câștigul imens al acestei campanii este solidaritatea”, declară, într-un comunicat remis presei, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Potrivit organizației, în România mor de două ori mai mulți nou-născuți înainte de termen (o rată a mortalității infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit INS) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternitățile sunt slab dotate și nu pot oferi asistență medicală cazurilor severe. Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat și nu mai pot fi folosite.

”Când am demarat programul de reducere a mortalității infantile, în 2010, nu știam exact dimensiunile situației. Foarte repede am înțeles că proporțiile sunt efectiv dramatice și ele țin de incapacitatea statului de a formula priorități în privința politicilor publice. Or, ce prioritate poate fi mai stringentă decât viața nou-născuților? Pentru a suplini de urgență acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluții financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunități, pentru a reuși dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală” – declară Gabriela Alexandrescu.

Conform datelor dintr-o analiză efectuată de Salvați Copiii în 2016, privind situația maternităților din România, „13% dintre maternitățile de nivel I nu au nici un incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii”. Totodată, „maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuți fabricate în 1966 se află încă în dotarea unor maternități din România”.

http://ziarulfaclia.ro/sanse-la-viata-pentru-42-000-de-copii-nascuti-prea-devreme-intr-o-tara-in-care-solutiile-sunt-lasate-pentru-mai-tarziu/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*