Secțiunea „Rural” a Bienalei Naționale de Arhitectură, la Cluj

Secțiunea „Rural” a Bienalei Naționale de Arhitectură, la Cluj

Anul acesta, Bienala Naţională de Arhitectură şi-a distribuit evenimentele în mai multe oraşe din ţară, prilej cu care, Clujului i-a revenit secţiunea de Rural.

Evenimentele au loc sâmbătă şi sunt organizate sub egida Uniunii Arhitecților din România (UAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania (OART) și cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) Cluj-Napoca.

Astfel, sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 11:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei are loc expoziția Bienalei Naționale de Arhitectură – Secțiunea „RURAL” și a Lucrărilor de Diplomă (FAU 2018) realizate pe subiectul ”rural”. Cu această ocazie, profesioniștii și publicul interesat se vor putea întâlni cu o serie de specialişti în domeniul arhitecturii rurale, al patrimoniului și al inovației.

După cum au explicat organizatorii, în această secțiune s-au putut înscrie toate proiectele, indiferent de funcțiune sau gabarit, destinate mediului rural, care își propun să activeze resursele locale (specific local, tehnici/ meșteșuguri/materiale, precum și forța de muncă) și să ofere continuitate și dezvoltare durabilă comunității. Poate fi vorba despre o gospodărie, o autoritate locală, un agent economic, o parohie sau alt tip de beneficiar), condiţia este ca lucrarea să fi fost finalizată în ultimii 5 ani.

Curatorul secţiunii este arhitectul Horațiu Răcășan, iar juriul este format din arhitecţii Ignis Duvagi, Köllő Miklós, Eugen Vaida.

„În ultimii 50 de ani, noțiunea de arhitectura rurală (și ruralul, în general) s-a aflat într-un con de umbră, de dezinteres din partea majorității arhitecților și a publicului, dintr-un complex cultural (auto)indus. Acest lucru a dus la consecințele nefaste atât de vizibile astăzi pe tot teritoriul României. E timpul să revalorizăm mediul rural (care reprezintă cca. 80% din teritoriul României și 40% din populație) și arhitectura rurală, promovând lucrări care pot servi drept reper, cu vocație de model pentru aceste zone vaste, amenințate să-și piardă identitatea și valoarea. În mediul rural, arhitectura are, mai mult decât în alte medii, două roluri importante – de depozitar și în același timp, de resursă. Ea este depozitarul identității/cunoașterii locale specifice și este o resursă de dezvoltare economico-socială”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*