Persoanele fizice și juridice care incendiază vegetație uscată pot primi amenzi de la 3.000 la 50.000 de lei

Persoanele fizice și juridice care incendiază vegetație uscată pot primi amenzi de la 3.000 la 50.000 de lei

Garda Națională de Mediu (GNM) avertizează că persoanele fizice și juridice care incendiază miriști și vegetație uscată fără acordul autorităților competente pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, în timp ce în cazul persoanelor juridice sumele pot ajunge până la 50.000 de lei.

„Întrucât, în ultima perioadă, s-a constatat o creștere alarmantă a numărului de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriștilor și a vegetației uscate, care au generat pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești, Garda Națională de Mediu face un apel către cetățeni să nu dea foc miriștilor, deșeurilor menajere sau vegetației uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate și să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenționăm pe cetățeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii și prin stingerea jarului după încheierea activității”, menționează sursa citată.

Potrivit GNM, legislația în domeniul protecției mediului interzice arderea miriștilor, a stufului, a tufărișurilor sau vegetației ierboase de către persoane fizice sau juridice fără acceptul autorităților competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancțiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoane juridice.

„Precizăm că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepționale (carantină fitosanitară sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligația de a solicita și obține de la autoritățile competente următoarele documente: accept de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și permis de lucru cu focul de la primărie. Obținerea acestui permis se face numai după ce proprietarul terenului a primit acceptul din partea APM. Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetației uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar și locul în care se intenționează efectuarea acestor lucrări la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean (ISUJ) și la Comisariatul Județean al GNM și va fi informat Serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității”, subliniază instituția.

În acest context, Garda Națională de Mediu solicită sprijinul administrațiilor publice locale și al tuturor cetățenilor ”de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de miriști și vegetație uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*