Soluții pentru suplimentarea lemnelor de foc necesare populației

Soluții pentru suplimentarea lemnelor de foc necesare populației

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneș, spune că a găsit o soluție pentru suplimentarea rezervelor cu încă 8 milioane de metri cubi de masa lemnoasă, provenită din doborâturi.

„În foarte multe zone din România, şi dumneavostră şi eu şi cetăţenii aceste ţări vedeam suprafeţe însemnate de doborâturi, în urma unor furtuni, căderi masive de zăpadă, care stăteau cu lunile şi cu anii prin păduri, putrezeau, se degradau. Am solicitat o situaţie prin care am constatat că avem aproximativ 2 milioane mc de doborâturi în România. Drept urmare, am dat un ordin de ministru prin care am spus foarte clar: după ce se face acest act de punere în valoare, se trimite la Garda Forestieră. Dacă nu este avizat în 15 zile, Ocolul Silvic mai aşteaptă cinci zile, şi după 20 de zile dă drumul la procedura de adjudecare pe legea achiziţiilor publice a acelui volum de masă lemnoasă. Drept urmare, 2 milioane din modificarea Codului Silvic cu 4 milioane din exploatarea din proprietăţi sub 10 hectare şi cu 2 milioane doborâturi, rezultă că în România vom avea în plus pe piaţă, în limita celor 18 milioane, încă 8 milioane mc de masă lemnoasă, cu ponderea cea mai mare lemn de foc. Speranţa mea şi concluzia acestei analize că în acest an se va diminua foarte mult criza lemnului de foc. Noi sperăm s-o eliminăm”.

Ministrul apelor şi pădurilor a fost prezent săptămâna aceasta la Alba Iulia cu ocazia şedinţei Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor.

rador.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*