Parteneriat educațional  între Școala  „Mihai Eminescu” din Dej și Colegiul „Saint Esprit” din Beauvais, Franța

Parteneriat educațional între Școala „Mihai Eminescu” din Dej și Colegiul „Saint Esprit” din Beauvais, Franța

Un parteneriat educațional a fost semnat recent între Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Dej și Colegiul „Saint Esprit” din Beauvais (Franța), respectiv, directorii celor două instituții de învățământ: prof. Gabriela Ciobanu și prof. Jean-Pierre Croissant. Un parteneriat care a pornit în toamna anului 2017, cu „schimb epistolar” online, între elevii din clasa a VII-a a celor două școli și a continuat apoi cu o vizită a elevilor dejeni la Beauvais, cu prilejul serbărilor orașului care au avut loc în iunie 2018.

Anul acesta, la finele lunii octombrie, a fost rândul elevilor francezi să fie oaspeții prietenilor lor de corespondență. Însoțiți de profesori, dar și de viceprimarul David Crevet și vicepreședintele Comitetului de Înfrățire Beauvais, Christian Mauguy, elevii de la Saint Esprit au participat la cursurile colegilor lor de la Școala „Mihai Eminescu”, au vizitat Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, unde au fost întâmpinați de directorul instituției, prof. Emilia Mureșan și au vizionat spectacolul de teatru susținut de trupa „Intermezzo” a colegiului. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre un viitor parteneriat între CNAM și un liceu din Beauvais.

Elevii francezi au fost de asemenea, oaspeții Liceului Teoretic „Al. Papiu Ilarian”, unde au fost primiți de directorul școlii, prof. Dorina Gherman, și unde s-au întâlnit cu elevi claselor de franceză intensiv, oprindu-se totodată și în Piața Henry Berthelot, inaugurată anul acesta în imediata vecinătate a liceului.

Tot în cadrul schimbului școlar româno-francez, elevii dejeni și oaspeții lor au participat la o serie de activități derulate în parteneriat cu Școala Gimnazială Bobâlna, respectiv, vizitarea școlii și bisericii din localitate, participarea la ateliere tematice, un Te Deum la Monumentul din Bobâlna și depuneri de coroane la bustul lui Alexandru Vaida Voevod, care s-au încheiat cu o spectaculoasă „horă a unirii franco-române”! De notat că, la activitățile din Bobâlna a fost prezent și Vincent Henry, expert internațional în cooperare educativă, în cadrul Inspectoratului Școlar Cluj.

Din programul delegației franceze nu au lipsit: vizitarea orașului Dej, cu un popas la Centrul Turistic și Muzeul Municipal, participarea la manifestările consacrate Zilei Armatei României precum și întâlnirea cu primarul municipiului, ing. Costan Morar, preocupat constant de schimburile școlare internaționale la nivel de Dej și, mai ales, cel mai important susținător în materializarea acestora.

De altfel, în aceeași zi (25 octombrie), primarul municipiului a fost alături de oaspeți la spectacolul susținut pe scena Centrului Cultural „Arta” de: Ansamblul folcloric „Someșana”, soliștii Alexandra Moldovan și Alisia Moldovan și Trupa de teatru „Arlequin” a Casei Municipale de Cultură, care a prezentat piesa „Poveste cu iezișori”, adaptare după Ion Creangă.

O săptămână plină, la care s-au adăugat și excursiile la: Cluj-Napoca, Salina Turda și Castelul Dracula de la Tihuța.

În fine, la fel ca întotdeauna, reușita unui schimb școlar necesită multă implicare din partea gazdelor, ospitalitatea care ne caracterizează fiind însoțită, de fiecare dată, de „munca din umbră” a numeroși dascăli, reprezentanți ai autorității locale și unor instituții locale, elevi și părinți. Mai ales părinții, care i-au făcut pe copiii francezi să se simtă „ca acasă”!

Prin urmare, se cuvine să-i amintim și să-i felicităm pentru efortul depus. Astfel, din partea română, principalul referent al acestui schimb a fost prof. Jica Moldovan, de la Școala „Mihai Eminescu”, sprijinită îndeaproape de prof. Lucian Iosip („artizanul” acestui parteneriat educativ) și de profesorii Oana Monda, Ramona Butuza, Anca Bogdan, Bianca Oprescu, Robert Gal, Flavia Samsudean, dar și de părinți ca Angela Miheștean și Sabin Moldovan.

Pentru partea franceză, referent principal a fost prof. Patricia Bonnet de la Colegiul „Saint Esprit”, avându-i alături pe David Crevet, Christian Maugy, Lucas Smadja și stagiara Marine Schneider.
Tuturor, felicitări și mult succes în continuarea acestui excelent proiect!

M.Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*