Coșul sărăciei noastre…

Coșul sărăciei noastre…

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană este de 2.552 de lei pe lună, iar pentru o familie formată din doi adulți și doi copii valoarea coșului urcă la 6.762 de lei, potrivit unei cercetări realizate de Fundația Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

Cercetarea a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2018. Potrivit realizatorilor, rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuția despre resursele necesare pentru traiul populației în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coș minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noțiunii de nivel de trai decent și a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populația României să își poată asigura un asemenea nivel de trai.

Conform standardelor internaționale, coșul minim de consum pentru un trai decent este estimat în valoare lunară pentru nevoile unei familii de doi adulți și doi copii. Realizatorii au presupus că familia locuiește în mediul urban, că adulții sunt ambii
salariați cu venituri sub medie și vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani. De asemenea, aceștia au presupus că unul dintre copii are vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, iar celălalt între 8 și 10 ani.

Pentru fundamentarea conținutului coșului minim de consum pentru un trai decent au fost realizate câte patru interviuri de grup în cinci orașe mari ale României: Brașov, Cluj, Constanta, Iași, Timișoara. La interviurile de grup au participat câte 8-12 salariați din mai multe sectoare de activitate: administrație publică, învățământ, servicii publice, comerț, industrie, IT, bănci.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent rezultată din cercetare cuprinde 11 capitole: (1) alimentație, (2) îmbrăcăminte și încălțăminte, (3) locuință, (4) dotarea locuinței, (5) cheltuieli cu locuința, (6) produse de uz casnic și igienă personală, (7) servicii, (8) educație și cultura, (9) sănătate, (10) recreere și vacanță, (11) fondul de economii al familiei. În total, aceste capitole conțin un număr de 226 de itemi.

În ceea ce privește repartizarea cheltuielilor familiei, pentru alimentație este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 651 de lei, locuință – 1.781 de lei, dotarea locuinței – 220 de lei, cheltuieli cu locuința – 477 de lei, produse de uz casnic si igiena personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educație și cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătății – 107 de lei, recreere și vacanță – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, alimentația are o pondere de 20,77%, iar locuința 26,33%.

În studiu se precizează că este nevoie de actualizarea periodică a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent.

Sursa: business24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*