Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)

Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)

Pentru Constantin Bacalbașa putem spune că înaintea „dictaturii gastronomice” (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată în 1935) a fost „dictatura Bucureștiului”, de sub care nu a putut să iasă.

Dacă o carte gastronomică scrie abia către sfârșitul vieții, pasiunea pentru mâncare și pentru tovărășiile pantraguelice avea să o clameze toată viața, iar în 1908, ca deputat, atrăgea atenția asupra a ceea ce istoria avea să păstreze sub numele de „Chestia cârciumarilor”. Mai ales că, respectiva „chestie” avea să dureze vreo câțiva ani, până să-și găsească o rezolvare acceptabilă.

În ce privește „Dictatura gastronomică”, soarta a vrut să-mi intre în bibliotecă destul de consistentul său tom de rețete (1501) și să mă dedic reeditării lui, într-o ediție adnotată, care a ieșit de sub tipar în 2009, la trei sferturi de secol de la ediția dintâi. Prilej să exclam: „Întortocheate sunt căile Domnului!”, rememorând o discuție de acum câțiva ani cu profesorul nonagenar Constantin Bacalbașa, din Galați: „Neamul Bacalbașa a venit din Pind, prin secolul al XIX-lea, și s-a stabilit la Galați, să facă neguțătorie. Într-o zi, unuia dintre ei i s-a scufundat un vapor cu porci și a dat faliment. Și-atunci s-a mutat cu familia la Brăila. Ei sunt ramura «literaților». Ceilalți au plecat în Basarabia și s-au întors abia în timpul războiului. Ei sunt «negustorii».”

Și iată cum, un „năcaz” cu câteva sute de porci înecați, te poate „extrage” din lumea arginților zornăitori, deschizându-ți „baierele pungii” pline cu cuvinte meșteșugite.

Că tot veni vorba de porc, iată și rețeta „frigăruilor lui Aghiuță” (din carne de porc, nu de drac!), așa cum o nota Constantin Bacalbașa în „Dictatura gastronimică”:

„Tai carnea de porc în bucăți egale, apoi înfigi aceste bucătele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiță afumată. Ungi carnea cu muștar, o tăvălești în pesmet pisat, o stropești cu unt proaspăt topit și o pui la foc. Se servesc cu o legumă oarecare”

Simona Lazăr/Antena satelor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*