A început operațiunea „Nuntă cu ANAF”!

A început operațiunea „Nuntă cu ANAF”!

Inspectorii au trimis peste o mie de scrisori cuplurilor proaspăt căsătorite. Două sute dintre ele le-au şi răspuns. Astfel, ANAF a început deja să împartă amenzi. I-au identificat pe cântăreţii şi fotografii evazionişti, despre care spun că trebuie să plătească statului peste 10 milioane de lei.

„De bună voie şi nesilită de nimeni, iei în căsătorie pe…”
Odată cu rostirea unui DA, mirii sunt datori Fiscului. O simplă notificare scrisă îi obligă să declare câţi bani au cheltuit pe servicii în ziua fericitului eveniment. Mirii sunt informaţi că trebuie să dea toate detaliile despre organizatorul nunţii, restaurantul în care a avut loc petrecerea, formaţia care a cântat, dar şi despre fotograf. Toate datele vor fi completate într-o declaraţie pe proprie răspundere. Iar cine ignoră notificarea riscă amenzi curpinse între două mii şi cinci mii de lei.

Surse neoficiale din ANAF au declarat pentru reporterii de la Antena 1, că doar 200 de declaraţii pe proprie răspundere au fost completate şi trimise, până acum. După ce a strâns toate informaţiile de la miri, Fiscul a trimis 47 de decizii de impunere 47 de decizii de impunere pentru artişti. Prejudiciul calculat depăşeşte 10 milioane de lei.

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a criticat dur măsura ANAF-ului de a impozita prestatorii de servicii de la nunți din 2013 până în zilele noastre în baza unor declarații pe care însurățeii sunt obligați să le completeze.

„Este reală chestiunea asta. Cei de la Prahova au postat chiar și pe Facebook circulara asta. Bun, este în temeiul legal, numai că asta cu siguranță, pe o listă de priorități a ANAF-ului este undeva mult, mult în josul listei. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înantea acestei măsuri. Întrebarea care se pune este de ce tot timpul ANAF-ul recționează și nu acționează?”, a declarat ministrul Finanțelor pentru DCNews.

Cum arată solicitarea ANAF pentru cuplurile căsătorite

„Vă solicităm informații despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăți Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-ați avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea căsătoriei civile și religioase. În sensul celor de mai sus, completați delcarația alăturată, cu privire la persoane/ societăți/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoașteți/ dețineți privind: formație muzicală; locație eveniment; servicii foto-video”.

Declarațiile pe care le dau persoanele căsătorite intră sub sancțiunea faptei de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din codul penal.

Trebuie menționat, însă, că persoanele fizice nu au obligații în ce privește păstrarea unor documente privind eventualele tranzacții cu firme, PFA sau oricine altcineva furnizează serviciile verificate de ANAF.

Nu în ultimul rând, sunt sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Sursa: ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*