Activități dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de IȘJ Cluj

Activități dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de IȘJ Cluj

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, în această perioadă, patru mari evenimente în care sunt implicați sute de elevi ai școlilor clujene.

Conform celor anunțate de inspectorul școlar general Valentin Cuibus, într-o conferință de presă desfășurată luni, 12 noiembrie, la sediul IȘJ, primul eveniment este un concurs de cultură generală, intitulat „În slujba țării și a neamului românesc”, organizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Consiliul Județean Cluj. La acest concurs participă 100 de elevi clujeni, selecționați în baza unei scrisori de intenție. Concursul se va desfășura în 15 noiembrie, de la ora 16:30, în Sala Auditorium Maximum a UBB. Elevii vor avea de răspuns la întrebări referitoare la viața și activitatea a 100 de mari personalități naționale ale secolului al XX-lea și a 100 de mari personalități clujene din aceeași perioadă. La finalul concursului se vor acorda trei premii și șapte mențiuni. Premiile și mențiunile vor fi în bani. Toți concurenții vor beneficia de diplome de participare și cărți din domeniul istoriei locale sau naționale.

În aceeași zi, în holul Auditoriumului va fi organizată o expoziție tematică a elevilor Liceului de Artă.

Un alt eveniment este Cupa Centenarului la Bachet și Fotbal – licee, băieți, competiție organizată pe opt zone – trei în municipiul Cluj-Napoca și câte una în Dej, Turda, Huedin, Gherla și Câmpia Turzii, cu 37 echipe, respectiv 384 elevi la fotbal și 29 echipe și 281 elevi, la baschet, ceea ce înseamnă 665 elevi și 66 cadre didactice, care îi coordonează. Finalele competiției vor avea loc miercuri 28 noiembrie, la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Toți elevii și cadrele didactice înscrise în cele două competiții vor primi medalii gravate cu însemnele Centenarului, iar cei clasați pe primele trei locuri vor primi cupe și medalii.

O a treia activitate este un concurs de video-eseuri, intitulat „Mesajul nostru pentru România” și organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj.

La asceastă competiție, care vizează educarea capacității de comunicare și dialog, dezvoltarea gândirii critice, cultivarea expresivității și dezvoltarea atitudinilor de atașament pentru valorile trecute și prezente ale României”, participă, individual sau în grup, elevi de toate vârstele. Ei trebuie să realizeze, sub coordonarea unui/unor cadre didactice, montaje video prin care să transmită mesaje cu conținut patriotic. La finalizarea concursului se va organiza o gală în cadrul căreia vor fi prezentate primele zece eseuri selecționate de un juriu de specialiști și, desigur, premiate.

Cea de-a patra activitate presupune deplasarea a 360 de elevi și 40 de cadre didactice la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu un „Tren al Unirii”. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a închiriat două garnituri de tren, cu care se va reface traseul făcut de înaintași, cu 100 de ani în urmă, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia.

La Teiuș, trenul va poposi pentru ca elevii clujeni să poată depune o coroană de flori pe locul unde, la 1918, un țăran din Agriș, comuna Iara, Ion Arion, a fost împușcat în timp ce purta steagul tricolor.

La Alba Iulia elevii vor participa la festivitățile organizate pentru a marcarea a 100 de ani de la Marea Unire.

La conferința de presă au participat și inspectorii de specialitate Hadrian Arion și Cristian Potora.

www.ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*