Rata efectivă de taxare a salariilor în România este de 42%

Rata efectivă de taxare a salariilor în România este de 42%

România este țara din regiune care are cea mai înaltă rată efectivă de taxare a salariilor, 41,5%, conform unui studiu Deloitte. Media regiunii este de 27%. Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%), Bulgaria (22%), Lituania (23%). Salariul minim brut în România este în prezent de 446 de euro iar netul este de 261 euro. Media regiunii este de 422 euro la brut și 334 euro la net. Cele mai mari salarii minime nete le primesc estonienii, 482 de euro, și cehii, 405 euro. Cele mai mici le încasează sârbii, 211 euro, și bulgarii, 202 euro.

„Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, inclusiv cea anunțată pentru 1 decembrie 2018, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, declară Raluca Bontaș, Partener servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România.

În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma să intre în vigoare în decembrie 2018, conform anunțului Guvernului.

„Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă”, a mai spus Bontaș.

La salariul minim brut de 446 de euro, contribuțiile sociale ale angajatului sunt 156 de euro, impozitul pe venit de 29 de euro, iar salariul net în salariul brut reprezintă 58%. Media în regiune este de 79%. De altfel, România are cea mai scăzută pondere a netului în brut. În Estonia, de exemplu, salariul net reprezintă 96% din cel brut, iar în Lituania 90%. Bulgarii au 78%, sârbii 75%, ungurii 66%. „Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută.

Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune”, susține Monica Țariuc, senior manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*