Construim pușcării, pe credit

Construim pușcării, pe credit

Potrivit declarațiilor ministrului Justiției, „Guvernul are un memorandum prin care a aprobat anul trecut foaia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot CEDO referitoare la condiţiile de detenţie. Acolo, unul dintre capitole se referă la condiţiile din penitenciare. Avem măsuri de natură legislativă, avem măsuri de natură instituţională, de penitenciare. Avem în vedere modernizarea acelor celule, spaţii care nu au condiţii corespunzătoare. Din păcate, mai sunt şi de acestea. Avem în vedere şi extinderea stabilimentelor penitenciarelor existente, prin construcţia unor pavilioane noi. Avem în vedere şi construcţia a două penitenciare noi. Unul este la Berceni în Prahova, depăşind deja studiile de fezabilitate, şi altul în localitatea Unguriu în judeţul Vrancea”.

În noile penitenciare, fiecare deţinut va fi încarcerat singur într-o celulă de cel puţin 4 metri pătraţi. Pot dormi mai multe persoane într-o încăpere doar dacă reprezentanţii penitenciarului stabilesc că este în favoarea deţinutului să socializeze, iar cel vizat accepta această condiţie. Celula trebuie să aibă fereastră, sistem de ventilaţie, un pat, lenjerie curată, o saltea din materiale rezistente la uzură şi ignifuge, spaţiu de depozitare, scaun şi cuier. Este obligatoriu ca fiecare celulă să aibă şi o baie separată, lipită de cameră, care să conţină wc, dus, chiuveta, oglindă, săpun şi hârtie igienică.
O astfel închisoare, cu o capacitate de o mie de locuri, ar urma să fie cea din Berceni. La Unguriu, capacitatea de detenție va fi de 900 de locuri.
Costurile de circa 177 milioane de euro, vor fi acoperite printr-un împrumut de la BERD (Banca de Dezvoltare Europeană).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*