Sfințirea Catedralei Neamului: Credincioșii aduși cu autocarele vor sta afară,  personalitățile și sponsorii la agapă de 5 stele!

Sfințirea Catedralei Neamului: Credincioșii aduși cu autocarele vor sta afară, personalitățile și sponsorii la agapă de 5 stele!

Biserica Ortodoxă Română se pregătește pentru sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, programată duminică, 25 noiembrie. Se anunță un eveniment grandios de la care conducerea BOR pare să-și dorească două lucruri: participarea unui număr cât mai mare de oameni care să-i reconfirme forța pusă la îndoială de eșecul referendumului pentru familie și mulțumirea sponsorilor și politicienilor care au pompat sume uriașe de bani pentru construirea catedralei.

Potrivit recorder.ro, Pentru îndeplinirea primului obiectiv, Biserica a mobilizat toate parohiile din țară, preoții fiind însărcinați să întocmească tabele cu enoriașii care vor să meargă la București. Și, pentru ca oamenii să fie cât mai ușor de convins, li se oferă și transport gratuit. Peste 30.000 de oameni vor lua parte la manifestarea religioasă, fiind aşteptate peste 700 de autocare din întreaga ţară. Slujba de sfințire va începe duminică la prima oră, așa că enoriașii din țară vor fi nevoiți să plece în creierii nopții spre Capitală pentru a ajunge la timp.

Potrivit anunțului Patriarhiei, oamenii care vor să asiste la ceremonie sunt așteptați pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări slujba pe ecranele special montate. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali. Slujba va fi oficiată de către Patriarhul Daniel, alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

„Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit”, transmite Patriarhia.

Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.

Agapă de cinci stele

Dacă oamenii de rând au fost lăsați în grija parohiilor din țară, persoanele importante au primit invitații speciale din partea Patriarhiei, semnate de însuși Preafericitul Daniel: „Dată fiind implicarea dumneavoastră în construirea Catedralei Naționale, vă invităm să participați la acest moment istoric al Ortodoxiei românești”.

Astfel de invitații au mers în special către persoanele și firmele care au oferit sponsorizări generoase pentru ridicarea catedralei, pe lângă slujba de sfințire aceștia fiind invitați și la o agapă festivă care va avea loc la hotelul Marriott, unul dintre cele mai luxoase din România.

În jurul evenimentului rămâne, însă, un mare semn de întrebare: unde vor sta zecile de mii de oameni veniți să participe la sfințire având în vedere că marea catedrală se află încă în stadiul de șantier?
Ba, mai mult, înainte de sfinţire, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că nu există aviz din partea instituţiei.

Acţiunea fiind în afara legii, astfel că evenimentul se va desfăşura „pe răspunderea proprietarului“, potrivit ISU. Legea interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului.

„Este ilegală punerea în funcţiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susţine Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cu trei zile înainte de inaugurare și după opt ani de la începerea lucrărilor, Catedrala Mântuirii Neamului arată așa: un șantier imens și o catedrală ale cărui turle sunt învelite cu prelate poleite.

Sursa: recorder.ro, hotnews.ro

foto: hotnews.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*