Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional Cluj Napoca

Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional Cluj Napoca

Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional Cluj Napoca, sâmbătă, 8 decembrie 2018, între orele 18:00 – 01:00!
INTRAREA LIBERĂ, în limita locurilor disponibile

Programul complet al evenimentului

SCENA MARE:

18:00-19:20

100 DE MINUTE DE DANSURI TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI: Curs de inițiere susținut de Camelia și Neluțu Motoc

De mai bine de 25 de ani în slujba dansului tradiţional românesc, coregrafii Camelia şi Neluţu Motoc formează generaţii de dansatori care să ducă mai departe frumuseţea şi măreţia folclorului coregrafic românesc.

Ansamblurile folclorice de copii şi tineri, formate şi instruite de cei doi coregrafi, au devenit, în scurt timp, adevăraţi ambasadori ai culturii tradiţionale româneşti. Valoarea repertoriului, acurateţea interpretării şi spectacolele bine regizate de cei doi, au făcut ca formaţiile instruite să se bucure de un palmares impresionant atât în ţară dar mai ales peste hotare. Activitatea scenică este dublată cu succes de cursuri de iniţiere şi învăţare a dansului tradiţional românesc pentru copii şi adulţi.

Din 1994 şi până în prezent, câteva sute de dansatori, copii, tineri şi adulţi au urmat cursurile celor doi coregrafi, o parte dintre ei fiind acum membrii unor importante ansambluri folclorice, dar ceea ce este cel mai important, este că toţi cei care au avut de-a face cu Camelia şi Neluţu, din acel moment au îndrăgit jocul popular.

19:30-19:50
DEMONSTRAȚIE cu participanții la atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu
(pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro, până la data de 6 decembrie)

Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate pentru 20 de doritori, cu vârstă minimă de 16 ani.

Atelierul se va desfășura în prima parte a zilei de 8 decembrie, în clădirea Teatrului Național Cluj-Napoca.

20:00 – 20:50 – 100 DE ANI DE MUZICĂ TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ – preluări și restituiri din Ținutul Pădurenilor, județul Hunedoara

susținut de către prof. univ. dr. Ioan Bocșa și un grup de fete din Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE” (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj). Invitat special: „Nana” Cosana Vinca (sat Cerișor, comuna Lelese, județul Hunedoara)

21:00 – 21:30
CABINA DE FILM – proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca


21:40 – 22:40 – 100 DE TEATRU ROMÂNESC

Spectacol-colaj bazat pe texte dramatice românești din 1918 pînă în prezent.

Cu: Adriana Băilescu, Alexandra Tarce, Dan Chiorean, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Matei Rotaru

Dramaturgia: Anca Hațiegan

Regia: Andreea Iacob

100 de ani de teatru românesc – într-un spectacol-lectură unic pe scena teatrului nostru, vom vizita piese a 35 de scriitori români de teatru din 1919 încoace. Vom trăi, prin piesa lui Zaharia Bârsan, primul director al Teatrului Național din Cluj de după Unire, momentul primelor replici spuse în limba română pe această scenă. Vom vizita apoi piese de Lucian Blaga, Al. Kirițescu, Mihail Sebastian, G.M. Zamfirescu, Victor Ion Popa, Eugen Ionescu, Camil Petrescu, Radu Stanca. Vom călători prin perioada comunistă, prin texte de Lucia Demetrius, Aurel Baranga sau Ion Băieșu. Vom medita pe texte de Gellu Naum și Dumitru Solomon. Vom regăsi realitatea post-comunistă alături de Alina Nelega, Radu Macrinici, Gianina Cărbunariu, Peca Ștefan sau Elise Wilk.

35 de autori – 35 de piese – 6 actori – 60 de minute – 100 de ani de teatru. Abia așteptăm să călătorim împreună în acest maraton teatral!

22:50 – 23:50 – SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

cu actorii Teatrului Național Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Irina Wintze, Dan Chiorean, Matei Rotaru

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*