Rujeola continuă să facă noi victime

Rujeola continuă să facă noi victime

În România, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de rujeolă de la începutul epidemiei, în 2016, a depăşit 15.500, iar 59 dintre persoanele care au luat boala au murit.

Potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în această săptămână au fost raportate 21 cazuri noi, în scădere faţă de săptămâna precedentă.

Trei sferturi din totalul îmbolnăvirilor au apărut la copii sub 10 ani.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați. La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala:

Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei;
Oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă;
Persoanele cu o deficiență de vitamina A.

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Un sfert dintre persoanele care fac boala au nevoie de spitalizare, iar una dintr-o mie moare, atrag atenţia medicii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*