Ordonanța doamnei de lemn

Ordonanța doamnei de lemn

Bălmăjeala doamnei Viorica Dăncilă despre ordonanța de urgență pe care ne-a anunțat că o dă, dar despre care nu știe ce să ne spună, dumneaei nefiind din localitate, ar fi fost comică și înduioșătoare dacă nu s-ar fi produs pe timpul, pe nervii și pe viața noastră. Așa cum alții au doamnele lor de fier, la fel de bine avem și noi o doamnă de lemn. De lemn Tănase, în care bați de Doamne ferește!

După ce a tot bătut șaua să priceapă cine trebuie, Liviu Dragnea a luat taurul de coarne și i-a dat o ordonanță în plic doamnei Dăncilă. Precum securistul lui Marin Preda, pentru care „ordonanțe” suna la fel ca „ordine” („Aștept ordonanțele dumneavoastră!”), doamna Dăncilă a priceput că dacă-i ordonanță, cu plăcere!

„În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanță de urgență”, a spus cu solemnitatea-i binecunoscută doamna Dăncilă, lăsată singură în fața microfonului, la finalul CEx-ului. Fraza aceasta este de un dăncilism perfect. Ea nu putea fi emisă decât de un analfabet complet, capabil să rupă în gură gramatica, logica și Constituția. Din molfăiala de cuvinte, doamnei Dăncilă i-a ieșit nu doar un așa zis anacolut (ruptură logică în structura sintactică a unei fraze, în sensul mesajului mustrător al femeii de serviciu de la noi din bloc: „Cine a furat mușcata de la etajul 2, s-o plătească toți locatarii”), ci și o înțelegere neortodoxă a locului său în stat. Când vorbește de „promulgarea unei ordonanțe”, doamna Dăncilă parcă ține cu tot dinadinsul să-i dea dreptate domnului Iohannis („Femeia asta nu știe cum funcționează statul”). La articolul 77 din Constituție (care poartă titlul mare: „Promulgarea legii”), doamna Dăncilă s-ar putea lămuri cine promulgă legi. Câtă vreme doamna nu a reușit să-și însușească nici măcar abecedarul rolurilor în stat, ce pretenție putem avea să știe ce Dumnezeu va iscăli pe OUG-ul dat de dl. Dragnea?! „Nu sunt de specialitate”, s-a scuzat doamna premier și tindem să o credem pe cuvânt. În felul ăsta ne vom trezi că doamna Dăncilă ne-a amanetat pe toți fără cuvinte, vorba unui cântec.

La fel de competent precum premierul țării, ministrul Justiției prof. dr. Tudorel Toader va da o ordonanță, dar nu știe să ne spună nimic despre ea, pentru că încă nu a făcut „o analiză”. Deci prima dată o violăm și pe urmă o analizăm, curat legal și constituțional.

Singurul care știe cum merg lucrurile este și cel care de doi ani își bate joc cu maxim tupeu de o țară întreagă. Doar proștii amețiți cu statul paralel și ticăloșii stipendiați cu mită de la stat nu au înțeles că singura rațiune de a guverna a lui Liviu Dragnea este să scape de pușcărie. Pentru asta, planul său, început acum doi ani cu OUG 13, trebuie să se încheie cu amnistia și cu grațierea. Pe măsură ce Liviu Dragnea devine tot mai urât de populație, pe măsură ce pierde săptămânal din putere și din influență (la Cameră, puterea nu mai are majoritate!), pe măsură ce ceasul ticăie anunțând termene implacabile în Justiție, acest om se retrage în buncărul său numit CEx și ia decizii nebunești care îngroapă nu doar Partidul, ci și țara. Ordonanța doamnei de lemn este suprema ofensă pe care urmașul natural al lui Nicolae Ceaușescu o aduce românilor la 29 de ani de la Revoluție.

Florin Negruțiu/https://republica.ro/ordonanta-doamnei-de-lemn

Florin Negruțiu
De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „În fața ta”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator Republica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*