Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice solicită Guvernului scăderea taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice solicită Guvernului scăderea taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice solicită Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru majorarea sumei alocate medicamentelor, în vederea scăderii taxei de clawback.

Potrivit unui comunicat remis luni, 17 decembrie, presei, Asociaţia atrage atenţia că dezinteresul autorităţilor faţă de aplicarea taxei de clawback diferenţiat pune în pericol soarta a milioane de pacienţi români care folosesc medicamente ieftine, primii afectaţi de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferenţiat al acestei taxe.

De asemenea, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia extrem de gravă la nivelul sistemului de sănătate, în contextul în care alte mii de medicamente vor dispărea în 2019 şi multe linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Clawback-ul are o definiție complicată: este impozitarea cu 70 de procente a oricărei sume care depășește volumul de vânzări de medicamente aferent anului 2009. La cei 70% se adaugă încă o taxă, cuprinsă între 5% și 12%, la volumul total al vânzărilor.

Scăderea prețurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost mișcarea prin care producătorii de medicamente plătesc până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*